Nova metoda dijagnostifikovanja tumora dojke u JZU Bolnica „Srbija“

30.09.2019. 16:32
0
IZVOR: Katera

Uspjeh liječenja malignih bolesti dojke u mnogome zavisi od vremena otkrivanja iste, a to podrazumijeva sprovođenje redovnih pregleda od strane hirurga te sprovođenje dijagnostičkih procedura kao što su mamografija i UZ dojke.

Prema riječima specijaliste onkohirurgije sa instituta za onkologiju i radiologiju Srbije iz Beograda,  dr sci. med. Zorana Kozomare, u svijetu je sve više novootkrivenih malih tumora dojke, a liječenje minimalnog tumora dojke zahtijeva proceduru otkrivanje prvog “SENTINEL” limfnog čvora. - Brzom histopatološlom analizom ukoliko je prvi čvor zdrav nije potrebna diskecija drugih limfnih čvorova u pazušnoj jami - ističe dr Kozomare.

On navodi da ta procedura omogućava manje oštećenje limfnih i nervnih struktura u pazušnoj jami, a time bolju pokretljivost ruke i izbjegavanje mogućnosti pojave otoka ruke.

Direktor JZU Bolnice “Srbija”, Nebojša Šešlija navodi da je uvođenjem ove metode u bolnici napravljen veliki iskorak u savremenom liječenju raka dojke, a od sada je ova metoda dostupna svim građanima Sarajevsko-romanijske regije, pa i šire.

-Doktor Kozomara je tokom svog boravka u našoj bolnici uradio četiri takve intervencije i aktivno edukovao doktora Šupića koji će dalje ovu intervenciju samostalno raditi - navodi se u saopštenju JZU bolnica "Srbija".

 

Komentari 0
Povezane vijesti
U Bolnici „Srbija“ od septembra redovne posjete duhovnika U Bolnici „Srbija“ od septembra redovne posjete duhovnika
Dr Vladimir Radović novi specijalista ginekologije i akušerstva u Bolnici „Srbija“ Dr Vladimir Radović novi specijalista ginekologije i akušerstva u Bolnici „Srbija“
Vrućine utiču na zdravlje - predostrožnost za djecu i stare Vrućine utiču na zdravlje - predostrožnost za djecu i stare
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 32m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    10h 27m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    8h 21m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    21h 30m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 40m
    0