Nova provokacija u Suvom Dolu: Obijena crkva, sveštenik prijavio slučaj policiji

08.08.2023. 13:13
0
IZVOR: srna.rs

Nepoznata lica obila su Crkvu Svete Petke u Suvom Dolu, u multietničkom naselju oslonjenom na sjeverni dio Kosovske Mitrovice, rekao je Srni protojerej Dalibor Lazić.

Lazić je naveo da je jutros zatekao obijena vrata i odmah prijavio kosovskoj policiji.

Podsjećajući da ovo nije prvi put da se obija crkva u Suvom Dolu, Lazić je naglasio da je na djelu vandalizam koji ostaje nekažnjen.

- Pozvao sam policiju koja je došla nakon 45 minuta. U samom hramu nije bilo prevrtanja i skrnavljenja. Otvorene su carske dveri, kutija gde se nalazi novac i sveće - rekao je Lazić.

On je istakao da je sinoćnjim obijanjem crkve narod dodatno unemiren i zabrinut, pošto je prije tri dana na obližnjoj ambulanti ispisan grafit terorističke OVK-a.

- Iako je danas radostan dan kod naroda i dece ne može se videti radost. To dovoljno govori o situaciji u kojoj živimo - rekao je Lazić.

On je apelovao na vjerni narod da ostane smiren i da ne podliježe prijetnjama i bogohuljenju počinjenim od komšija koji se na sve načine trude da Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu protjeraju sa Kosova i Metohije.

Kancelarije za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da obijanje pravoslavne crkve u Suvom Dolu potvrđuje da zapaljive izjave iz Prištine i prisustvo Kosovske policije na sjeveru samo sokole izgrednike da udaraju na objekte koji su od vitalnog značaja za opstanak Srba na njihovim vijekovnim ognjištima.

U saopštenju je navedeno da je Srpska pravoslavna crkva jedan od stubova opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a srpske crkve mjesta zbora i okupljanja srpskog naroda u kojima bi trebalo da se osjećaju bezbjedno.

- Umesto da danas u miru i radosti proslave praznik, žitelji ovog sela sa zebnjom strahuju od novih napada i provokacija i pitaju se zbog čega ne mogu u miru da obeleže svoje verske svetkovine - navode iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Na crkvi u Suvom Dolu, etnički mješovitom naselju nadomak Kosovske Mitrovice, noćas su obijena vrata i isprevrtane svijeće, a nemili prizor prvi je uočio i odmah prijavio policiji sveštenik ove crkve, koji je jutros poranio da se pripremi za služenje liturgije.

Crkva Svete Petke i ambulanta u mjestu Suvi Do i ranije su se često nalazile na meti vandala i ekstremista, a samo prije dva dana na ambulanti je ispisan grafit terorističke "UČK", navedeno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Uhapšen još jedan Srbin sa Kosmeta Uhapšen još jedan Srbin sa Kosmeta
"Te noći gorelo je Kosovo polje, gorela sam ja, gorela je moja duša" "Te noći gorelo je Kosovo polje, gorela sam ja, gorela je moja duša"
Živimo za dan kada će se srpska trobojka vijoriti na KiM: Zašto govor direktora VOA postaje viralan Živimo za dan kada će se srpska trobojka vijoriti na KiM: Zašto govor direktora VOA postaj...
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    2h 32m
    4
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    21h 4m
    1
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    15h 42m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    16h 14m
    0
  • Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
    21h 47m
    0