Nova provokacija u Suvom Dolu: Obijena crkva, sveštenik prijavio slučaj policiji

08.08.2023. 13:13
0
IZVOR: srna.rs

Nepoznata lica obila su Crkvu Svete Petke u Suvom Dolu, u multietničkom naselju oslonjenom na sjeverni dio Kosovske Mitrovice, rekao je Srni protojerej Dalibor Lazić.

Lazić je naveo da je jutros zatekao obijena vrata i odmah prijavio kosovskoj policiji.

Podsjećajući da ovo nije prvi put da se obija crkva u Suvom Dolu, Lazić je naglasio da je na djelu vandalizam koji ostaje nekažnjen.

- Pozvao sam policiju koja je došla nakon 45 minuta. U samom hramu nije bilo prevrtanja i skrnavljenja. Otvorene su carske dveri, kutija gde se nalazi novac i sveće - rekao je Lazić.

On je istakao da je sinoćnjim obijanjem crkve narod dodatno unemiren i zabrinut, pošto je prije tri dana na obližnjoj ambulanti ispisan grafit terorističke OVK-a.

- Iako je danas radostan dan kod naroda i dece ne može se videti radost. To dovoljno govori o situaciji u kojoj živimo - rekao je Lazić.

On je apelovao na vjerni narod da ostane smiren i da ne podliježe prijetnjama i bogohuljenju počinjenim od komšija koji se na sve načine trude da Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu protjeraju sa Kosova i Metohije.

Kancelarije za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da obijanje pravoslavne crkve u Suvom Dolu potvrđuje da zapaljive izjave iz Prištine i prisustvo Kosovske policije na sjeveru samo sokole izgrednike da udaraju na objekte koji su od vitalnog značaja za opstanak Srba na njihovim vijekovnim ognjištima.

U saopštenju je navedeno da je Srpska pravoslavna crkva jedan od stubova opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a srpske crkve mjesta zbora i okupljanja srpskog naroda u kojima bi trebalo da se osjećaju bezbjedno.

- Umesto da danas u miru i radosti proslave praznik, žitelji ovog sela sa zebnjom strahuju od novih napada i provokacija i pitaju se zbog čega ne mogu u miru da obeleže svoje verske svetkovine - navode iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Na crkvi u Suvom Dolu, etnički mješovitom naselju nadomak Kosovske Mitrovice, noćas su obijena vrata i isprevrtane svijeće, a nemili prizor prvi je uočio i odmah prijavio policiji sveštenik ove crkve, koji je jutros poranio da se pripremi za služenje liturgije.

Crkva Svete Petke i ambulanta u mjestu Suvi Do i ranije su se često nalazile na meti vandala i ekstremista, a samo prije dva dana na ambulanti je ispisan grafit terorističke "UČK", navedeno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na ambulanti u Suvom Dolu razbijena stakla i iščupana metalna vrata Na ambulanti u Suvom Dolu razbijena stakla i iščupana metalna vrata
Sveštenstvo ušlo u oskrnavljeni srpski hram u Podujevu i služilo liturgiju Sveštenstvo ušlo u oskrnavljeni srpski hram u Podujevu i služilo liturgiju
Nakon 25 godina služena liturgija u Vitomirici na Kosmetu Nakon 25 godina služena liturgija u Vitomirici na Kosmetu
Najčitanije
 • Pronađen Bijeljinac za kojim se tragalo u Sloveniji
  15h 24m
  0
 • Podneseno oko 6.000 zahtjeva za jedinstven mjesečni borački dodatak
  14h 49m
  2
 • Jolić: Izvršene pripreme za zimsko održavanje saobraćajnica
  23h 29m
  1
 • U prepunoj sali Kulturnog centra izvedena monodrama "K`o kamen"
  12h 27m
  0
 • Na ambulanti u Suvom Dolu razbijena stakla i iščupana metalna vrata
  19h 52m
  0