Нова провокација у Сувом Долу: Обијена црква, свештеник пријавио случај полицији

08.08.2023. 13:13
0
ИЗВОР: srna.rs

Непозната лица обила су Цркву Свете Петке у Сувом Долу, у мултиетничком насељу ослоњеном на сјеверни дио Косовске Митровице, рекао је Срни протојереј Далибор Лазић.

Лазић је навео да је јутрос затекао обијена врата и одмах пријавио косовској полицији.

Подсјећајући да ово није први пут да се обија црква у Сувом Долу, Лазић је нагласио да је на дјелу вандализам који остаје некажњен.

- Позвао сам полицију која је дошла након 45 минута. У самом храму није било превртања и скрнављења. Отворене су царске двери, кутија где се налази новац и свеће - рекао је Лазић.

Он је истакао да је синоћњим обијањем цркве народ додатно унемирен и забринут, пошто је прије три дана на оближњој амбуланти исписан графит терористичке ОВК-а.

- Иако је данас радостан дан код народа и деце не може се видети радост. То довољно говори о ситуацији у којој живимо - рекао је Лазић.

Он је апеловао на вјерни народ да остане смирен и да не подлијеже пријетњама и богохуљењу почињеним од комшија који се на све начине труде да Србе и Српску православну цркву протјерају са Косова и Метохије.

Канцеларије за Косово и Метохију саопштила је данас да обијање православне цркве у Сувом Долу потврђује да запаљиве изјаве из Приштине и присуство Косовске полиције на сјеверу само соколе изгреднике да ударају на објекте који су од виталног значаја за опстанак Срба на њиховим вијековним огњиштима.

У саопштењу је наведено да је Српска православна црква један од стубова опстанка српског народа на Косову и Метохији, а српске цркве мјеста збора и окупљања српског народа у којима би требало да се осјећају безбједно.

- Уместо да данас у миру и радости прославе празник, житељи овог села са зебњом страхују од нових напада и провокација и питају се због чега не могу у миру да обележе своје верске светковине - наводе из Канцеларије за Косово и Метохију.

На цркви у Сувом Долу, етнички мјешовитом насељу надомак Косовске Митровице, ноћас су обијена врата и испревртане свијеће, а немили призор први је уочио и одмах пријавио полицији свештеник ове цркве, који је јутрос поранио да се припреми за служење литургије.

Црква Свете Петке и амбуланта у мјесту Суви До и раније су се често налазиле на мети вандала и екстремиста, а само прије два дана на амбуланти је исписан графит терористичке "УЧК", наведено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Коментари 0
Повезане вијести
Ухапшен још један Србин са Космета Ухапшен још један Србин са Космета
"Те ноћи горело је Косово поље, горела сам ја, горела је моја душа" "Те ноћи горело је Косово поље, горела сам ја, горела је моја душа"
Живимо за дан када ће се српска тробојка вијорити на КиМ: Зашто говор директора ВОА постаје виралан Живимо за дан када ће се српска тробојка вијорити на КиМ: Зашто говор директора ВОА постај...
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    16h 2m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    7h 0m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    15h 26m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    13h 41m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    15h 20m
    0