Novak protiv Ruda za istorijski 23. grend slem trofej

11.06.2023. 10:34
1
IZVOR: nezavisne.com

Novak Đoković danas od 14.30 igra protiv Kaspera Ruda finalni meč na ovogodišnjem Rolan Garosu.

Najbolji srpski teniser ima priliku da osvoji treći trofej na Kupu musketara, ali i svoj 23. grend slem pehar u karijeri čime bi se osamio na prvom mjestu vječne liste osvajača prestižnih turnira.

Prema mnogim kriterijumima i statističkim kategorijama Đoković je najbolji teniser u istoriji bijelog sporta, ali novim trijumfom u Parizu učinio bi još jedan veliki korak ka sportskoj besmrtnosti.

Najbolji srpski teniser protiv Kaspera Ruda igra svoje sedmo finale na Rolan Garosu, a pobjeda bi mu donela treću titulu u Parizu i 23. grend slem trofej u karijeri, što niko nikada nije uradio u muškom tenisu.

Novak i Rafa trenutno su izjednačeni sa po 22. osvojena mejdžorsa, dok u ženskoj konkurenciji Margaret Kort ima 24, a Serena Vilijams 23.

Đoković je nekoliko puta isticao da je u ovoj fazi njegove karijere akcenat na osvajanju grend slem titula koje bi postavile dobar temelj za postavljanje apsolutnog rekorda, koji će teško biti dostignut u decenijama koje dolaze.

Novaku u finalu neće biti lako. Jeste srpski teniser pobijedio u sva četiri dosadašnja međusobna duela protiv Ruda, ali Danac u Parizu igra možda i najbolji tenis u karijeri, navodi RTS.

U prethodnih šest mečeva na pariskoj šljaci, Rud je izgubio samo tri seta, da bi sav talenat i kvalitet pokazao u polufinalu, ubjedljivo savladavši Aleksandera Zvereva sa 6:3, 6:4, 6:0.

Novak je polako podizao formu kako je turnir odmicao, izgubio je samo dva seta u Parizu – jedan od Hačanova u četvrtfinalu, drugi od Alkaraza u polufinalu takmičenja.

Uprkos tome, Đoković je protiv mladog Španca i trenutno prvog svjetskog tenisera bio dominantan, ne zanemarujući Alkarazove probleme sa grčevima.

Novak je u seriji od 20 uzastopnih pobjeda na grend slem turnirima, a u Parizu igra svoje 34. finale na nekom od četiri najveća teniska turnira.

Bez obzira na trenutnu fizičku spremu, Novak je favorit u finalnom meču, najviše zahvaljujući ogromnom iskustvu koje ima na velikim turnirima, ali i zbog mentalne snage koja najčešće dolazi do izražaja u najvažnijim momentima i najvažnijim mečevima.

Rud ima svoje kvalitete, koje je već pokazao naročito na mečevima protiv Runea i Zvereva, ali čini se da je protiv igrača koji zna šta želi i koji živi za velike trofeje u podređenom položaju, navodi RTS.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Joka 11.06.2023. 10:49
    Idemooo Noleee!!! samo gas legendo do jos jednog trofeja!!
Povezane vijesti
Đoković 423. nedjelju na vrhu ATP liste Đoković 423. nedjelju na vrhu ATP liste
Novak Đoković – najbolji sportista na svijetu peti put Novak Đoković – najbolji sportista na svijetu peti put
Novak Đoković se povukao sa Mastersa u Madridu Novak Đoković se povukao sa Mastersa u Madridu
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    14h 31m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    5h 29m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    13h 55m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    12h 10m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    13h 49m
    0