Новак против Руда за историјски 23. гренд слем трофеј

11.06.2023. 10:34
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Новак Ђоковић данас од 14.30 игра против Каспера Руда финални меч на овогодишњем Ролан Гаросу.

Најбољи српски тенисер има прилику да освоји трећи трофеј на Купу мускетара, али и свој 23. гренд слем пехар у каријери чиме би се осамио на првом мјесту вјечне листе освајача престижних турнира.

Према многим критеријумима и статистичким категоријама Ђоковић је најбољи тенисер у историји бијелог спорта, али новим тријумфом у Паризу учинио би још један велики корак ка спортској бесмртности.

Најбољи српски тенисер против Каспера Руда игра своје седмо финале на Ролан Гаросу, а побједа би му донела трећу титулу у Паризу и 23. гренд слем трофеј у каријери, што нико никада није урадио у мушком тенису.

Новак и Рафа тренутно су изједначени са по 22. освојена мејџорса, док у женској конкуренцији Маргарет Корт има 24, а Серена Вилијамс 23.

Ђоковић је неколико пута истицао да је у овој фази његове каријере акценат на освајању гренд слем титула које би поставиле добар темељ за постављање апсолутног рекорда, који ће тешко бити достигнут у деценијама које долазе.

Новаку у финалу неће бити лако. Јесте српски тенисер побиједио у сва четири досадашња међусобна дуела против Руда, али Данац у Паризу игра можда и најбољи тенис у каријери, наводи РТС.

У претходних шест мечева на париској шљаци, Руд је изгубио само три сета, да би сав таленат и квалитет показао у полуфиналу, убједљиво савладавши Александера Зверева са 6:3, 6:4, 6:0.

Новак је полако подизао форму како је турнир одмицао, изгубио је само два сета у Паризу – један од Хачанова у четвртфиналу, други од Алкараза у полуфиналу такмичења.

Упркос томе, Ђоковић је против младог Шпанца и тренутно првог свјетског тенисера био доминантан, не занемарујући Алкаразове проблеме са грчевима.

Новак је у серији од 20 узастопних побједа на гренд слем турнирима, а у Паризу игра своје 34. финале на неком од четири највећа тениска турнира.

Без обзира на тренутну физичку спрему, Новак је фаворит у финалном мечу, највише захваљујући огромном искуству које има на великим турнирима, али и због менталне снаге која најчешће долази до изражаја у најважнијим моментима и најважнијим мечевима.

Руд има своје квалитете, које је већ показао нарочито на мечевима против Рунеа и Зверева, али чини се да је против играча који зна шта жели и који живи за велике трофеје у подређеном положају, наводи РТС.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Joka 11.06.2023. 10:49
    Idemooo Noleee!!! samo gas legendo do jos jednog trofeja!!
Повезане вијести
Ђоковић 423. недјељу на врху АТП листе Ђоковић 423. недјељу на врху АТП листе
Новак Ђоковић – најбољи спортиста на свијету пети пут Новак Ђоковић – најбољи спортиста на свијету пети пут
Новак Ђоковић се повукао са Мастерса у Мадриду Новак Ђоковић се повукао са Мастерса у Мадриду
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    23h 20m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    12h 33m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    12h 4m
    2
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    12h 27m
    0
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    8h 20m
    0