Novi projekti u Sokocu

21.02.2020. 09:35
0
IZVOR: Srna

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica razgovarao je sa direktorom Agencije unapređenje stranih investicija (Fipa) BiH Gordanom Milinićem i predstavnicima kompanije “Balkan investment grupa” zainteresovanim za izgradnju solarnog parka na području Sokoca.

Bjelica je istakao da je riječ o investiciji vrijednoj stotine miliona evra i da su strani investitori zainteresovani za područje ove opštine.

Prema njegovim riječima, obaveza lokalne uprave jeste da identifikuje najpovoljnije parcele i uđe u proceduru razgovora sa predstavnicima “Balkan investment grupe”.

On je rekao novinarima da je ovoj kompaniji potrebno od 100 do 200 hektara zemljišta, koje bi opština dala u zakup za postavljanje solarnog parka, da bi se prema principu javno-privatnog partnerstva ušlo u realizaciju projekta.

– Idemo u javno-privatno partnerstvo, s tim da jedan dio električne energije koja bi bila proizvedena bude ustupljen našoj lokalnoj zajednici, nakon što se investitor dogovori sa Vladom Republike Srpske o koncesiji – naglasio je Bjelica.

Direktor Fipe Gordan Milinić rekao je da su u “Balkan investment grupi” veoma aktivni, posebno na planu energije, te da su do sada uključeni u aktivnosti na dva velika projekta u BiH.

– Solarna energija je energija budućnosti i moramo u skladu sa evropskim regulativama razvijati što više obnovljive energije – istakao je Milinić.

On je naglasio da Fipa ima dosta projekata koje nudi stranim investitorima.

“Balkan investment grupa” je kompanija koju su osnovali investitori iz Kine, Rusije i Litvanije i duže je prisutna u BiH u oblasti uspostavljanja solarnih parkova i proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Komentari 0
Povezane vijesti
Romanijski kajmak prepoznatljiv, zaštićen i ima kupce Romanijski kajmak prepoznatljiv, zaštićen i ima kupce
Paljani uzeli medalje na prvenstvu Republike Srpske Paljani uzeli medalje na prvenstvu Republike Srpske
Sokočani uhapšeni zbog sumnje da su namjeravali policajcima zapaliti vozila Sokočani uhapšeni zbog sumnje da su namjeravali policajcima zapaliti vozila
Najčitanije
  • Najtežu tikvu uzgojio Ratko Govedarica iz Gacka
    23h 57m
    0
  • Grad Istočno Sarajevo: Do 11.00 časova najveća izlaznost u Trnovu
    2h 0m
    1
  • Sutra praznik Svete Tekle
    6h 25m
    0
  • Pogledajte grafikon o promjeni broja birača u odnosu na lokalne izbore 2020. godine
    1h 30m
    0
  • Kako kafa utiče na depresiju?
    16h 58m
    0