Нови пројекти у Сокоцу

21.02.2020. 09:35
0
ИЗВОР: Srna

Начелник општине Соколац Милован Бјелица разговарао је са директором Агенције унапређење страних инвестиција (Фипа) БиХ Горданом Милинићем и представницима компаније “Балкан инвестмент група” заинтересованим за изградњу соларног парка на подручју Сокоца.

Бјелица је истакао да је ријеч о инвестицији вриједној стотине милиона евра и да су страни инвеститори заинтересовани за подручје ове општине.

Према његовим ријечима, обавеза локалне управе јесте да идентификује најповољније парцеле и уђе у процедуру разговора са представницима “Балкан инвестмент групе”.

Он је рекао новинарима да је овој компанији потребно од 100 до 200 хектара земљишта, које би општина дала у закуп за постављање соларног парка, да би се према принципу јавно-приватног партнерства ушло у реализацију пројекта.

– Идемо у јавно-приватно партнерство, с тим да један дио електричне енергије која би била произведена буде уступљен нашој локалној заједници, након што се инвеститор договори са Владом Републике Српске о концесији – нагласио је Бјелица.

Директор Фипе Гордан Милинић рекао је да су у “Балкан инвестмент групи” веома активни, посебно на плану енергије, те да су до сада укључени у активности на два велика пројекта у БиХ.

– Соларна енергија је енергија будућности и морамо у складу са европским регулативама развијати што више обновљиве енергије – истакао је Милинић.

Он је нагласио да Фипа има доста пројеката које нуди страним инвеститорима.

“Балкан инвестмент група” је компанија коју су основали инвеститори из Кине, Русије и Литваније и дуже је присутна у БиХ у области успостављања соларних паркова и производње електричне енергије из обновљивих извора.

Коментари 0
Повезане вијести
Романијски кајмак препознатљив, заштићен и има купце Романијски кајмак препознатљив, заштићен и има купце
Паљани узели медаље на првенству Републике Српске Паљани узели медаље на првенству Републике Српске
Сокочани ухапшени због сумње да су намјеравали полицајцима запалити возила Сокочани ухапшени због сумње да су намјеравали полицајцима запалити возила
Најчитаније
  • Најтежу тикву узгојио Ратко Говедарица из Гацка
    21h 41m
    0
  • Мајка херој: Лејла допливала кроз бујицу и спасила кћерку
    22h 43m
    0
  • "Дани тикве" окупили око 80 излагача и велики број посјетилаца (ФОТО)
    21h 55m
    1
  • Сутра празник Свете Текле
    4h 9m
    0
  • Како кафа утиче на депресију?
    14h 42m
    0