Novo nevrijeme zahvatilo Sloveniju, pripremljen zahtjev za međunarodnu pomoć

06.08.2023. 21:14
0
IZVOR: nezavisne.com

Olujna ćelija kreće se prema jugoistoku Slovenije, trenutno je iznad Ljubljanskog barja, objavila je slovenska agencija ARSO.

- Novo jače nevrijeme zahvatilo Sloveniju, krenulo je od Gornjeg Posočja te došlo do Poljanske doline, Žira i Polhograjskog hribovja. Oluja s jačim pljuskovima tokom koje su mogući i jači udari vjetra te tuča ide prema jugoistoku - piše ARSO, prenosi Index.hr.

I dok se ljudi širom zemlje bore da spase živote i imovinu, nove vremenske nepogode prijete da im taj posao dodatno otežaju.

Koliko je situacija ozbiljna pokazuje i podatak da je Civilna zaštita Slovenije pripremila zahtjev za međunarodnu pomoć u saniranju posljedica katastrofalnih poplava, rekao je danas komandant Civilne zaštite Srećko Šestan.

Šestan je rekao na konferenciji za novinare da će dodatni helikopteri i vojne jedinice biti tražene vojnim kanalima, a oprema i mehanizacija, koja uključuje montažne mostove i mašine, preko Evropskog mehanizma civilne zaštite.

- Ako odgovor ne bude onakav kakav mi želimo, pokušaćemo i kroz bilateralne sporazume - rekao je Šestan na konferenciji za novinare.

On je naveo da pripadnici Civilne zaštite i dalje ne mogu da se probiju do mjesta Črna na Koroškem koje je odsječeno od svijeta.

- I dalje tražimo kopneni prelaz za Črnu. Vazdušna veza funkcioniše i u svakom trenutku imamo na raspolaganju šest vojnih i policijskih helikoptera - rekao je Šestan, prenosi Srna.

On je dodao da su danas nastavili iz helikoptera da izbacaju betonske blokove kako bi sanirali oštećeni nasip na Muri i da su blokirali curenje.

Težište poplave u Sloveniji pomjerilo se u Pomurje, nakon što je rijeka Mura jutros počela da raste. Trenutno je zabilježem rekordan protok od 1.450 metara kubnih u sekundi. Poplavljena su i područja u blizini ušća Save u Krku.

Rijeka Sava trenutno opada, ali i dalje ima veliki protok. Protok Krke se stabilizovao, ali je oticanje usporeno zbog visokog nivoa Save na ušću ovih rijeka.

U drugim dijelovima zemlje rijeke se vraćaju u svoja korita, ali bi usljed novog nevremena bujični potoci ponovo mogli da rastu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Slučajevi krađe djece potresaju i Sloveniju Slučajevi krađe djece potresaju i Sloveniju
Za obnovu kuća oštećenih u nevremenu izdvojeno 544 miliona dolara Za obnovu kuća oštećenih u nevremenu izdvojeno 544 miliona dolara
Snijeg pada u Sloveniji i Hrvatskoj (VIDEO) Snijeg pada u Sloveniji i Hrvatskoj (VIDEO)
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    8h 17m
    8
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    23h 47m
    0
  • Džudo savez Republike Srpske: Redovna Skupština 4. juna na Jahorini
    23h 1m
    0
  • Na Vaskršnjem bazaru prikupljeno 2.820 KM
    23h 18m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    10h 48m
    0