Ново невријеме захватило Словенију, припремљен захтјев за међународну помоћ

06.08.2023. 21:14
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Олујна ћелија креће се према југоистоку Словеније, тренутно је изнад Љубљанског барја, објавила је словенска агенција АРСО.

- Ново јаче невријеме захватило Словенију, кренуло је од Горњег Посочја те дошло до Пољанске долине, Жира и Полхограјског хрибовја. Олуја с јачим пљусковима током које су могући и јачи удари вјетра те туча иде према југоистоку - пише АРСО, преноси Index.hr.

И док се људи широм земље боре да спасе животе и имовину, нове временске непогоде пријете да им тај посао додатно отежају.

Колико је ситуација озбиљна показује и податак да је Цивилна заштита Словеније припремила захтјев за међународну помоћ у санирању посљедица катастрофалних поплава, рекао је данас командант Цивилне заштите Срећко Шестан.

Шестан је рекао на конференцији за новинаре да ће додатни хеликоптери и војне јединице бити тражене војним каналима, а опрема и механизација, која укључује монтажне мостове и машине, преко Европског механизма цивилне заштите.

- Ако одговор не буде онакав какав ми желимо, покушаћемо и кроз билатералне споразуме - рекао је Шестан на конференцији за новинаре.

Он је навео да припадници Цивилне заштите и даље не могу да се пробију до мјеста Чрна на Корошкем које је одсјечено од свијета.

- И даље тражимо копнени прелаз за Чрну. Ваздушна веза функционише и у сваком тренутку имамо на располагању шест војних и полицијских хеликоптера - рекао је Шестан, преноси Срна.

Он је додао да су данас наставили из хеликоптера да избацају бетонске блокове како би санирали оштећени насип на Мури и да су блокирали цурење.

Тежиште поплаве у Словенији помјерило се у Помурје, након што је ријека Мура јутрос почела да расте. Тренутно је забиљежем рекордан проток од 1.450 метара кубних у секунди. Поплављена су и подручја у близини ушћа Саве у Крку.

Ријека Сава тренутно опада, али и даље има велики проток. Проток Крке се стабилизовао, али је отицање успорено због високог нивоа Саве на ушћу ових ријека.

У другим дијеловима земље ријеке се враћају у своја корита, али би усљед новог невремена бујични потоци поново могли да расту.

Коментари 0
Повезане вијести
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
За обнову кућа оштећених у невремену издвојено 544 милиона долара За обнову кућа оштећених у невремену издвојено 544 милиона долара
Снијег пада у Словенији и Хрватској (ВИДЕО) Снијег пада у Словенији и Хрватској (ВИДЕО)
Најчитаније
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    17h 48m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    16h 37m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    19h 14m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    19h 19m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    18h 47m
    0