Poskupljenje osnovnih životnih namirnica (VIDEO)

06.12.2020. 21:05
0
IZVOR: BN TV

Najave novih poskupljenja osnovnih životnih namirnica, u ovom slučaju brašna, građani Srpske su osudili. Kažu da ne znaju kako će da se izbore sa svim poskupljenjima, dok iz udruženja potrošača poručuju da je potrebno da se zajednički reaguje i uputi apel nadležnima i zaustave stalna tiha poskupljenja. 

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, pšenično brašno koštalo je marku po kilogramu. Međutim, posljednji podaci pokazuju da mu je sada cijena 1,10 maraka, dok je ulje sa dvije marke skočilo na 2,2 marke po litiru. To znači da potrošači u BiH brašno i ulje plaćaju 10 odsto skuplje u odnosu na period od prije nekoliko mjeseci. Građani širom Republike Srpske su ogorčeni novim poskupljenjem. 

- Da brašno poskupi pa to je van pameti, to je bezobrazluk. Poskupljenje utiče kako na koga, ovi što imaju dosta novaca za njih je to ništa, ovi koji imaju malo svaka marka im je važna.
Građani su ionako bez posla, i ja sam na birou, tako da će to sve uticati na nas negativno- kažu građani Doboja.

- I ovako je standard života pao na niske grane i ovako čovjek jedva preživčjava, pogotovo mi penzioneri sa minimalnim penzijama. To je nama osnovni artikli. Brašno, mlijeko, deterdžent, to ne treba da poskupi. Nek poskupi alkohol i cigarete čokolade... sve što je šećer nek poskupi- kažu građani.

Iz udruženja potrošača Don kažu da nije bilo nikakvog razloga da poskupljuje bilo koji proizvod u Srpskoj, s ozbirom na situaciju sa virusom korona ali i poražavajućim podacima da su mnogi radnici dobili otkaze i nemaju primanja. 

 - Nešto što je bojazan svih nas je da će ovo izazvati i lančanu reakciju i da će i drugi proizvodi poskupjeti jer skoro nikad se nije desilo da ostali proizvodi ne prate koji utiču i na cijenu potrošačke korpe da budu veći. Da li će se moći preživjeti sa 500 maraka koje ako ih dobiju ljudi ako bude lančana reakcija jer svjedoci smo da je voće i povrće već poskupilo nije ovo samo rakcija na ulje i brašno. Očigledno bez voća i povrća možemo pa nekako reagujemo samo kada ode brašno. Nije dovoljno da mi u 21 vijeku živimo od ulja i brašna tako da smatram da moramo malo drugačije i mora nas biti mnogo više da bismo zaustavili ovu priču- kaže  Murisa Marić, udruženje potrošača „DON“ Prijedor.

Da bi se zaustavila poskupljenja, trebalo bi uvesti kontrolu cijena, kao što je to bio slučaj na početku pandemije virusa korona, u martu ove godine, smatra Marić. Zato je potrebno da se i građani uključe i da njihov glas dođe do onih koji odlučuju o cijenama.

 - Mora se čuti glas potrošača u puno većoj mjeri nego do sada, nekako smo svjedoci da naši građani nemaju tu crtu da reaguju već da ima neki čarobni štapić koj će sve ovo zaustaviti puno više nas treba biti da bi smo mogli biti uvaženi da 10 000 građana kaže da će bojkotovati kupovinu bilo čega da bi se snizile cijene ili barem da se zaustave cijene- ističe Marićeva.

Osim brašna i ulja, tiha poskupljenja su nastavljena i na drugim namirnicama pa su tako, na primjer, jaja u septembru u prosjeku, po komadu, koštala 20 feninga, a mjesec kasnije za komad je trebalo izdvojiti 10 feninga više.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Srpska bogatija za 19 beba Srpska bogatija za 19 beba
Prosječna neto plata u maju 1.403 KM Prosječna neto plata u maju 1.403 KM
U Istočnom Sarajevu rođen jedan dječak U Istočnom Sarajevu rođen jedan dječak
Najčitanije
 • Sjećanje na Predraga Pekija Lasicu: Čovjek pobjedničkog kova
  5h 38m
  6
 • Prevrnuo se ringišpil, ima povrijeđenih
  17h 49m
  0
 • Zbrinuta četiri djeteta povrijeđena u prevrtanju ringišpila
  17h 4m
  2
 • Pokrenuta istraga protiv stranke Rame Isaka
  17h 42m
  6
 • Uhapšeno lice koje je upravljalo ringišpilom
  4h 15m
  0