Poskupljenje osnovnih životnih namirnica (VIDEO)

06.12.2020. 21:05
0
IZVOR: BN TV

Najave novih poskupljenja osnovnih životnih namirnica, u ovom slučaju brašna, građani Srpske su osudili. Kažu da ne znaju kako će da se izbore sa svim poskupljenjima, dok iz udruženja potrošača poručuju da je potrebno da se zajednički reaguje i uputi apel nadležnima i zaustave stalna tiha poskupljenja. 

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, pšenično brašno koštalo je marku po kilogramu. Međutim, posljednji podaci pokazuju da mu je sada cijena 1,10 maraka, dok je ulje sa dvije marke skočilo na 2,2 marke po litiru. To znači da potrošači u BiH brašno i ulje plaćaju 10 odsto skuplje u odnosu na period od prije nekoliko mjeseci. Građani širom Republike Srpske su ogorčeni novim poskupljenjem. 

- Da brašno poskupi pa to je van pameti, to je bezobrazluk. Poskupljenje utiče kako na koga, ovi što imaju dosta novaca za njih je to ništa, ovi koji imaju malo svaka marka im je važna.
Građani su ionako bez posla, i ja sam na birou, tako da će to sve uticati na nas negativno- kažu građani Doboja.

- I ovako je standard života pao na niske grane i ovako čovjek jedva preživčjava, pogotovo mi penzioneri sa minimalnim penzijama. To je nama osnovni artikli. Brašno, mlijeko, deterdžent, to ne treba da poskupi. Nek poskupi alkohol i cigarete čokolade... sve što je šećer nek poskupi- kažu građani.

Iz udruženja potrošača Don kažu da nije bilo nikakvog razloga da poskupljuje bilo koji proizvod u Srpskoj, s ozbirom na situaciju sa virusom korona ali i poražavajućim podacima da su mnogi radnici dobili otkaze i nemaju primanja. 

 - Nešto što je bojazan svih nas je da će ovo izazvati i lančanu reakciju i da će i drugi proizvodi poskupjeti jer skoro nikad se nije desilo da ostali proizvodi ne prate koji utiču i na cijenu potrošačke korpe da budu veći. Da li će se moći preživjeti sa 500 maraka koje ako ih dobiju ljudi ako bude lančana reakcija jer svjedoci smo da je voće i povrće već poskupilo nije ovo samo rakcija na ulje i brašno. Očigledno bez voća i povrća možemo pa nekako reagujemo samo kada ode brašno. Nije dovoljno da mi u 21 vijeku živimo od ulja i brašna tako da smatram da moramo malo drugačije i mora nas biti mnogo više da bismo zaustavili ovu priču- kaže  Murisa Marić, udruženje potrošača „DON“ Prijedor.

Da bi se zaustavila poskupljenja, trebalo bi uvesti kontrolu cijena, kao što je to bio slučaj na početku pandemije virusa korona, u martu ove godine, smatra Marić. Zato je potrebno da se i građani uključe i da njihov glas dođe do onih koji odlučuju o cijenama.

 - Mora se čuti glas potrošača u puno većoj mjeri nego do sada, nekako smo svjedoci da naši građani nemaju tu crtu da reaguju već da ima neki čarobni štapić koj će sve ovo zaustaviti puno više nas treba biti da bi smo mogli biti uvaženi da 10 000 građana kaže da će bojkotovati kupovinu bilo čega da bi se snizile cijene ili barem da se zaustave cijene- ističe Marićeva.

Osim brašna i ulja, tiha poskupljenja su nastavljena i na drugim namirnicama pa su tako, na primjer, jaja u septembru u prosjeku, po komadu, koštala 20 feninga, a mjesec kasnije za komad je trebalo izdvojiti 10 feninga više.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Brnabić: Ulaganja Srbije u Srpsku biće još veća Brnabić: Ulaganja Srbije u Srpsku biće još veća
"Zlatni septembar", mjesec podizanja svijesti o djeci oboljeloj od raka (FOTO) "Zlatni septembar", mjesec podizanja svijesti o djeci oboljeloj od raka (FOTO)
Jedan radar dnevno ulovi 574 vozača Jedan radar dnevno ulovi 574 vozača
Najčitanije
 • Sjećanje: Šest godina bez Milana Mikana Kneževića
  12h 59m
  0
 • PU Istočno Sarajevo: Motociklista zadobio povrede opasne po život
  14h 27m
  0
 • Saborna crkva u Sarajevu proslavlja krsnu slavu
  12h 39m
  0
 • U saobraćajnoj nezgodi povrijeđeno sedam lica
  9h 45m
  0
 • Izazovna i neistražena pećina kod Sokoca (FOTO)
  15h 28m
  0