Поскупљење основних животних намирница (ВИДЕО)

06.12.2020. 21:05
0
ИЗВОР: BN TV

Најаве нових поскупљења основних животних намирница, у овом случају брашна, грађани Српске су осудили. Кажу да не знају како ће да се изборе са свим поскупљењима, док из удружења потрошача поручују да је потребно да се заједнички реагује и упути апел надлежнима и зауставе стална тиха поскупљења. 

Према подацима Агенције за статистику БиХ, пшенично брашно коштало је марку по килограму. Међутим, посљедњи подаци показују да му је сада цијена 1,10 марака, док је уље са двије марке скочило на 2,2 марке по литиру. То значи да потрошачи у БиХ брашно и уље плаћају 10 одсто скупље у односу на период од прије неколико мјесеци. Грађани широм Републике Српске су огорчени новим поскупљењем. 

- Да брашно поскупи па то је ван памети, то је безобразлук. Поскупљење утиче како на кога, ови што имају доста новаца за њих је то ништа, ови који имају мало свака марка им је важна.
Грађани су ионако без посла, и ја сам на бироу, тако да ће то све утицати на нас негативно- кажу грађани Добоја.

- И овако је стандард живота пао на ниске гране и овако човјек једва преживчјава, поготово ми пензионери са минималним пензијама. То је нама основни артикли. Брашно, млијеко, детерџент, то не треба да поскупи. Нек поскупи алкохол и цигарете чоколаде... све што је шећер нек поскупи- кажу грађани.

Из удружења потрошача Дон кажу да није било никаквог разлога да поскупљује било који производ у Српској, с озбиром на ситуацију са вирусом корона али и поражавајућим подацима да су многи радници добили отказе и немају примања. 

 - Нешто што је бојазан свих нас је да ће ово изазвати и ланчану реакцију и да ће и други производи поскупјети јер скоро никад се није десило да остали производи не прате који утичу и на цијену потрошачке корпе да буду већи. Да ли ће се моћи преживјети са 500 марака које ако их добију људи ако буде ланчана реакција јер свједоци смо да је воће и поврће већ поскупило није ово само ракција на уље и брашно. Очигледно без воћа и поврћа можемо па некако реагујемо само када оде брашно. Није довољно да ми у 21 вијеку живимо од уља и брашна тако да сматрам да морамо мало другачије и мора нас бити много више да бисмо зауставили ову причу- каже  Муриса Марић, удружење потрошача „ДОН“ Приједор.

Да би се зауставила поскупљења, требало би увести контролу цијена, као што је то био случај на почетку пандемије вируса корона, у марту ове године, сматра Марић. Зато је потребно да се и грађани укључе и да њихов глас дође до оних који одлучују о цијенама.

 - Мора се чути глас потрошача у пуно већој мјери него до сада, некако смо свједоци да наши грађани немају ту црту да реагују већ да има неки чаробни штапић кој ће све ово зауставити пуно више нас треба бити да би смо могли бити уважени да 10 000 грађана каже да ће бојкотовати куповину било чега да би се снизиле цијене или барем да се зауставе цијене- истиче Марићева.

Осим брашна и уља, тиха поскупљења су настављена и на другим намирницама па су тако, на примјер, јаја у септембру у просјеку, по комаду, коштала 20 фенинга, а мјесец касније за комад је требало издвојити 10 фенинга више.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Илија Работа из Пала проглашен за најбољег гуслара Републике Српске Илија Работа из Пала проглашен за најбољег гуслара Републике Српске
Српска богатија за 15 беба Српска богатија за 15 беба
Српска богатија за 18 беба Српска богатија за 18 беба
Најчитаније
 • Запалио се мушкарац, повријеђен и полицајац који је покушао да га заустави
  23h 11m
  0
 • Жепа – болна, незацијељена рана (ВИДЕО)
  21h 30m
  5
 • Пацијент хеликоптером транспортован за Београд
  23h 35m
  0
 • Почело распоређивање специјалаца на Косову и Метохији
  16h 34m
  1
 • Дванаест медаља за „Спарту“ у Берковићима
  19h 30m
  0