Obavještenje za državljane Srbije koji imaju prebivalište u Srpskoj

13.12.2023. 15:20
0
IZVOR: katera.news

Vanredni izbori za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije, raspisani su za 17. decembar 2023. godine.

Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci poziva sve državljane Republike Srbije, koji imaju prijavljeno prebivalište u Srpskoj, iskoriste svoje pravo i izađu na izbore.

- Državljani Republike Srbije, koji imaju boravište u Republici Srpskoj, BiH, mogu preko Generalnog konzulata Republike Srbije u Banjaluci i preko Konzularne kancelarije u Trebinju, najkasnije do 25. novembra 2023. godine do ponoći, podnijeti zahtjev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati na jednom od biračkih mesta u Republici Srpskoj - naveli su iz Generalnog konzulata Republike Srbije u Banjaluci.

Nakon navedenog datuma i roka za prijavu neće biti moguće prijavljivanje za glasanje.

Zahtjev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u Generalnom konzulatu Republike Srbije Banjaluka, obavezno mora da sadrži sljedeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji (R. Srbiji), kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u Republici Srpskoj i potpis podnosioca zahtjeva.

U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u Jedinstveni birački spisak, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u Jedinstveni birački spisak.

Obrazac zahtjeva za upis u jedinstveni birački spisak, kao i zahtjev za glasanje u inostranstvu možete preuzeti: u prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije Banjaluka ili u Konzularnoj kancelariji Trebinje kao i na linku:

http://banjaluka.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev-za-glasanje-u-inostranstvu15.doc

http://banjaluka.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev-za-upis-u-JBS15.doc

Zahtjev za glasanje u inostranstvu i/ili zahtjev za upis u jedinstveni birački spisak može se podnijeti lično, putem pošte, ili putem imejl-adrese, a adresa za slanje poštom, sa naznakom Prijava za izbore, je Generalni konzulat Republike Srbije Banja Luka, Bulevar Vojvode Radomira Putnika broj 2, 78000 Banja Luka, kao i Konzularna kancelarija Trebinje, Njegoševa 2, 89101 Trebinje

Iz Konzulata napominju da zahtjevi za glasanje koji se šalju poštom treba poslati tako da isti stignu u GK RS Banja Luka ili KK Trebinje u toku radne nedjelje da bi bili isporučeni u roku.

Imejl-adresa GK Banja Luka: konzulat.bl@mfa.rs , srb.cons.banjaluka@mfa.rs

Imejl- adresa KK Trebinje: kk.trebinje@mfa.rs  srb.cons.trebinje@mfa.rs

Prilikom podnošenja prijave, pored čitko popunjenog obrasca zahtjeva, potrebno je dostaviti važeću očitanu ličnu kartu Republike Srbije, odnosno kopiju lične karte ili kopiju važećeg pasoša Republike Srbije gdje se jasno vidi adresa u Republici Srbiji.

Komentari 0
Povezane vijesti
NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH? Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH?
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    15h 48m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    14h 32m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    9h 17m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    6h 16m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    6h 22m
    0