Obilježavanje 28 godina od formiranja Vojske RS

12.05.2020. 12:12
0
IZVOR: SRNA

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci na današnji dan 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

Vojska je bila glavna snaga u odbrani Republike Srpske i postojala je do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Krsna slava Vojske Republike Srpske bio je Vidovdan, dok se 12. maj proslavlja kao Dan Vojske Srpske i Trećeg pješadijskog puka.

Vojska Republike Srpske prošla je put od oko 185.000 vojnika u ratnim uslovima do 3.981 oficira i vojnika 2004. godine, pred njeno rasformiranje.

Ovu oružanu silu Republike Srpske činilo je šest korpusa Kopnene vojske, kao i Vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana.

Korpusi su bili teritorijalno određeni: Prvi i Drugi krajiški, Istočnobosanski, Drinski, Sarajevsko-romanijski i Hercegovački korpus.

Vojska Republike Srpske imala je u svom sastavu 44 jedinice ranga bataljon/divizion i 106 jedinica ranga puk/brigada, a do kraja 1994. godine i jednu samostalnu diviziju.

Za potrebe određenih borbenih aktivnosti bili su formirani privremeni sastavi kao taktičke i operativne grupe.

Komentari 0
Povezane vijesti
Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO) Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO)
Služen pomen poginulim borcima Vojske Republike Srpske Služen pomen poginulim borcima Vojske Republike Srpske
Kako je dvadesetogodišnjakinja postala simbol Garde Republike Srpske Kako je dvadesetogodišnjakinja postala simbol Garde Republike Srpske
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    12h 25m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    3h 23m
    6
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    11h 49m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    10h 4m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    11h 43m
    0