Obilježavanje 30 godina od formiranja Sarajevsko-romanijskog korpusa

20.05.2022. 09:16
0
IZVOR: katera.news

Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo danas će obilježiti formiranje Prve sarajevske mehanizovane brigade i Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Program obilježavanja počeće izložbom ratnih fotografija u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, koja će biti izložena do 22. maja 2022. godine, saopšteno je iz Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo.

Prema programu obilježavanja, u 11.00 časova biće služen parastos poginulim borcima u Crkvi Svetom  velikomučenika Georgija na Vracama, a u 11.30 časova polaganje vijenaca i cvijeća na centralni krst Vojničkog groblja Vraca i obraćanje zvaničnika.

U 13.00 časova biće upriličena Svečana akademija u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Odlukom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske 22. maja 1992. godine formiran je Sarajevsko-romanijski korpus kopnene vojske, a zona odgovornosti Korpusa obuhvatala je područje gradskih sarajevskih opština, Han Pijesak, Sokolac i Rogaticu.

Sarajevsko–romanijski korpus nije obuhvatao veći prostor, ali je zato imao veoma delikatan zadatak da blokira i pod svojom kontrolom drži Sarajevo kao glavni grad BiH.

Za sve vrijeme rata Sarajevsko-romanijski korpus nije izgubio ni pedlja srpske teritorije, a odbio je sedam velikih muslimanskih ofanziva u pokušaju deblokade grada Sarajeva i spajanje muslimanskih snaga na prostoru centralne Bosne.

U borbenim dejstvima za slobodu Republike Srpske život je položilo oko 3.500 boraca ovog korpusa.

U okviru Sarajevsko-romanijskog korpusa 20. maja 1992. godine formirana je Prva sarajevska mehanizovana brigada.

Ova brigada sastavljena je od 40. mehanizovane brigade, koja je dislocirana iz Zagreba na prostor Lukavice i 49. motorizovane brigade. Po svom sastavu bila je velike vatrene moći, pa je najčešće davala gotove jedinice u sastav drugih jedinica slabije vatrene moći.

Brigada je tokom cijelog rata pružala artiljerijsku podršku svim jedinicama Sarajevsko-romanijski korpus.

Komentari 0
Povezane vijesti
Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO) Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO)
Služen pomen poginulim borcima Vojske Republike Srpske Služen pomen poginulim borcima Vojske Republike Srpske
Kako je dvadesetogodišnjakinja postala simbol Garde Republike Srpske Kako je dvadesetogodišnjakinja postala simbol Garde Republike Srpske
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    18h 28m
    5
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    16h 3m
    6
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    2h 2m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    21h 11m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    29m
    0