Obilježavanje 31 godine od smrti 12 beba

22.05.2023. 08:53
0
IZVOR: srna.rs

U Banjaluci će danas biti obilježena 31 godina od smrti 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru koje su preminule zbog nedostatka kiseonika.

U 9.30 časova biće služen parastos i položeno cvijeće na spomenik 12 beba na Novom groblju, dok će u 11.00 časova biti položeni vijenci i cvijeće na Spomen-obilježje "Život" u centru Banjaluke.

Organizator obilježavanja je Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

Kao datum obilježavanja ovog događaja uzima se 22. maj, jer je na taj dan 1992. godine, zbog nedostatka kiseonika potrebnog za adekvatan tretman, umrla prva od 12 beba, a ostale su preminule do 19. juna te godine.

Trinaesta beba Slađana Kobaš izgubila je bitku za život sa 14 godina, a 14. bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.

Kiseonik nije mogao biti dopremljen kopnenim putem zbog blokade srpske teritorije koju su vršile hrvatske i muslimanske vojne snage u rejonu Semberije, a ni vazdušnim zbog odluke Savjeta bezbjednosti o zabrani letenja iznad BiH.

Upućeni su mnogi apeli za pomoć putem radija, televizije i ostalih medija, ali, iako su predstavnici Unicefa i ostalih međunarodnih humanitarnih organizacijama bili dobro upoznati o ovom problemu, avion sa bocama kiseonika je nekoliko dana čekao dozvolu za polijetanje, koju na kraju nije dobio.

Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem banjalučke regije sa ostalim dijelovima Republike Srpske i Srbije.

Bebe preminule na Odjeljenju za intenzivnu njegu u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika postale su simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Komentari 0
Povezane vijesti
Opozicija i građani se okupili ispred Narodne skupštine Srpske Opozicija i građani se okupili ispred Narodne skupštine Srpske
Sutra 30 godina od nekažnjenog masakra nad Srbima kod Drniša Sutra 30 godina od nekažnjenog masakra nad Srbima kod Drniša
Na današnji dan život izgubio legendarni Dragan Mance Na današnji dan život izgubio legendarni Dragan Mance
Najčitanije
 • Prijavljen muškarac iz Han Pijeska zbog klevete na „Fejsbuku“
  13h 33m
  0
 • U saobraćajnoj nezgodi na Ravnoj Romaniji teško povrijeđen vozač
  15h 6m
  0
 • Miloš Crnjanski - najpoetičniji srpski pisac, autor "Seoba"
  16h 13m
  0
 • Reakcija OBO „Ilidžanski borac“ na objavu Adnana Rondića
  11h 10m
  0
 • Osumnjičeni da su krali meso sa stočnog groblja pa ga prodavali
  11h 41m
  0