Obilježavanje 31 godine od smrti 12 beba

22.05.2023. 08:53
0
IZVOR: srna.rs

U Banjaluci će danas biti obilježena 31 godina od smrti 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru koje su preminule zbog nedostatka kiseonika.

U 9.30 časova biće služen parastos i položeno cvijeće na spomenik 12 beba na Novom groblju, dok će u 11.00 časova biti položeni vijenci i cvijeće na Spomen-obilježje "Život" u centru Banjaluke.

Organizator obilježavanja je Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

Kao datum obilježavanja ovog događaja uzima se 22. maj, jer je na taj dan 1992. godine, zbog nedostatka kiseonika potrebnog za adekvatan tretman, umrla prva od 12 beba, a ostale su preminule do 19. juna te godine.

Trinaesta beba Slađana Kobaš izgubila je bitku za život sa 14 godina, a 14. bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.

Kiseonik nije mogao biti dopremljen kopnenim putem zbog blokade srpske teritorije koju su vršile hrvatske i muslimanske vojne snage u rejonu Semberije, a ni vazdušnim zbog odluke Savjeta bezbjednosti o zabrani letenja iznad BiH.

Upućeni su mnogi apeli za pomoć putem radija, televizije i ostalih medija, ali, iako su predstavnici Unicefa i ostalih međunarodnih humanitarnih organizacijama bili dobro upoznati o ovom problemu, avion sa bocama kiseonika je nekoliko dana čekao dozvolu za polijetanje, koju na kraju nije dobio.

Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem banjalučke regije sa ostalim dijelovima Republike Srpske i Srbije.

Bebe preminule na Odjeljenju za intenzivnu njegu u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika postale su simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Komentari 0
Povezane vijesti
U subotu obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj U subotu obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj
Četiri godine od smrti doktora Laze: Ilidža pamti svoje junake (FOTO) Četiri godine od smrti doktora Laze: Ilidža pamti svoje junake (FOTO)
Doktor Miodrag Lazić - anđeo spasa za Srbe preko Drine Doktor Miodrag Lazić - anđeo spasa za Srbe preko Drine
Najčitanije
  • Građani traže pomoć zbog zmija
    20h 35m
    1
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    6h 28m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    9h 52m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    5h 21m
    0
  • NBA igraču doživotna suspenzija
    22h 45m
    0