Obilježavanje 31 godine od smrti 12 beba

22.05.2023. 08:53
0
IZVOR: srna.rs

U Banjaluci će danas biti obilježena 31 godina od smrti 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru koje su preminule zbog nedostatka kiseonika.

U 9.30 časova biće služen parastos i položeno cvijeće na spomenik 12 beba na Novom groblju, dok će u 11.00 časova biti položeni vijenci i cvijeće na Spomen-obilježje "Život" u centru Banjaluke.

Organizator obilježavanja je Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

Kao datum obilježavanja ovog događaja uzima se 22. maj, jer je na taj dan 1992. godine, zbog nedostatka kiseonika potrebnog za adekvatan tretman, umrla prva od 12 beba, a ostale su preminule do 19. juna te godine.

Trinaesta beba Slađana Kobaš izgubila je bitku za život sa 14 godina, a 14. bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.

Kiseonik nije mogao biti dopremljen kopnenim putem zbog blokade srpske teritorije koju su vršile hrvatske i muslimanske vojne snage u rejonu Semberije, a ni vazdušnim zbog odluke Savjeta bezbjednosti o zabrani letenja iznad BiH.

Upućeni su mnogi apeli za pomoć putem radija, televizije i ostalih medija, ali, iako su predstavnici Unicefa i ostalih međunarodnih humanitarnih organizacijama bili dobro upoznati o ovom problemu, avion sa bocama kiseonika je nekoliko dana čekao dozvolu za polijetanje, koju na kraju nije dobio.

Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem banjalučke regije sa ostalim dijelovima Republike Srpske i Srbije.

Bebe preminule na Odjeljenju za intenzivnu njegu u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika postale su simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Komentari 0
Povezane vijesti
Milutin Milanković - Jedan od najvećih svjetskih umova Milutin Milanković - Jedan od najvećih svjetskih umova
Sutra obilježavanje 32 godine od smrti 12 beba Sutra obilježavanje 32 godine od smrti 12 beba
Majka prvih četvorki u istoriji Banjaluke: Liče, ali već im sada vidim različitu narav Majka prvih četvorki u istoriji Banjaluke: Liče, ali već im sada vidim različitu narav
Najčitanije
 • Uhapšen zbog krađe telefona u Dečanskoj ulici
  9h 43m
  3
 • Milutin Milanković - Jedan od najvećih svjetskih umova
  10h 26m
  0
 • Lice iz Pala prijavljeno policiji jer nije isporučilo rezanu građu
  9h 34m
  0
 • Osuđen na 12 godina za ubistvo u Sokocu
  5h 8m
  1
 • Učenik izboden u sarajevskoj osnovnoj školi
  5h 12m
  0