Obilježavanje 32 godine od stradanja Srba u srednjem Podrinju 6. jula

26.06.2024. 15:31
1
IZVOR: srna.rs

U Bratuncu će u subotu, 6. jula biti obilježene 32 godine od srpskog stradanja u srednjem Podrinju i Birču, a parastos za 3.267 srpskih žrtava služiće Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, saopšteno je iz Odbora za organizaciju ovog komemorativnog skupa.

Program obilježavanja počeće u 9.30 časova služenjem Svete arhijerejske liturgije u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Bratuncu.

Služenje parastosa nastradalima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu predviđeno je u 12.00 časova na bratunačkom groblju.

Nakon parastosa zvaničnici će položiti cvijeće i vijence kod Centralnog spomen-krsta na bratunačkom groblju, a potom će se obratiti prisutnima.

Ovogodišnji program sjećanja na stradale Srbe u srednjem Podrinju i Birču biće održan pod nazivom "32 godine - zločin bez kazne".

Pomen se daje svim srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja i Birča u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a organizuje se povodom 32 godina od velikog stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio, a deset se još vode kao nestali.

Muslimanske jedinice iz Srebrenice su tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata najčešće napadale srpska sela na najveće pravoslavne praznike, a na Petrovdan 1992. godine napale su sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone ubijajući sve što su stigli, pljačakajući i paleći srpsku imovinu.

Tako su nastavili realizaciju plana etničkog čišćenja započetog u aprilu iste godine, prema kojem su uništavali sve što je srpsko, da bi tragove postojanja Srba na ovim prostorima potpuno zatrli, jer su, osim ubijanja i progona civilnog stanovništva i uništavanja imovine, uništavali i srpska groblja i bogomolje.

Muslimanske snage su tokom cijele 1992. godine napadale srpska sela i ubijale i uništavale sve što je srpsko.

Da bi zaštitile srpsko stanovništvo u Srednjem Podrinju od uništenja Vojska Republike Srpske u proljeće 1993. godine pokreće kontraofanzivu, ali do oslobađanja Srebrenice tada nije došlo zbog intervencije međunarodne zajednice koja je ovu, tada muslimansku, enklavu proglasila zaštićenom demilitarizovanom zonom UN.

Muslimanska komanda pripremala je akcije i koristeći zaštitu međunarodnih vojnih snaga /Unprofor/ organizovala je napade na srpske položaje, posebno 1995. godine kada su jake snage iz zaštićene zone krenule u napad na komandu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske u Crnoj Rijeci kod Han Pijeska.

Taj napad je razbijen i ubrzo je uslijedilo oslobađanje Srebrenice koja ulazi u ustavno-pravni sastav Republike Srpske u julu 1995. godine. 

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    SOS 27.06.2024. 12:49
    Iiiiii? Zakasnila politika RS! Niko ne mari! Zašto? Pitajte vlast!!!!!
Povezane vijesti
Papratna njiva: Služen parastos za žrtve nekažnjenog zločina Papratna njiva: Služen parastos za žrtve nekažnjenog zločina
Hrvatski izum – Kazani za pravljenje sapuna od srpskog mesa Hrvatski izum – Kazani za pravljenje sapuna od srpskog mesa
Raduška Pavlović trideset godina traži posmrtne ostatke sina Raduška Pavlović trideset godina traži posmrtne ostatke sina
Najčitanije
  • Sjećanje na poginule i umrle borce Srpske garde Ilidža
    14h 47m
    0
  • Zaplijenjeno više od pet kilograma droge, uhapšena dva muškarca
    11h 19m
    0
  • Stručnjaci upozoravaju: Parkiran automobil nije poželjno ostaviti u brzini
    3h 50m
    0
  • Otkrivena spomen-ploča povodom 30 godina od osnivanja ratne bolnice
    5h 40m
    3
  • U Srpskoj poskupljuje brašno
    16h 17m
    1