Obilježavanje 83. godišnjice zločina u Prebilovcima (FOTO)

02.08.2024. 11:02
1
IZVOR: topportal.info

Obilježanje Svetih prebilovačkih i svehercegovačkih mučenika i 83. godišnjice jednog od najsvirepijih zločina počinjenih nad srpskim narodom, počinje u nedjelju 4. avgusta u Prebilovcima i traje do 6. avgusta.

Svetu arhijerejskau liturgija služiće više arhijereja u nedjelju, 4. avgusta, u 9 časova u Hramu Hristovog vaskrsenja u Prebilovcima.

Svetu arhijeresjku liturgiju služiće mitropolit dabrobosanski Hrizostom, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, vladika buenosaireski i južno-centralno američki Kirilo, vladika budimljasnko-nikšićki Metodije, mitropolit njemački Grigorije, arhiepiskop mihalovsko-košicki Georgije i arhiepiskop mostarsko–trebinjski Dimitrije.

Isti dan u 19.30 časova u amfiteatru ispred Hrama u Prebilovcima, iguman manastira Podmaine o. Rafailo (Boljević) održaće predavanje na temu ”Bedem pamćenja”.

U ponedejeljak, 5. avgusta, program se nastavlja u 19 časova kada će u Hramu u Prebilovcima biti služeno praznično večernje. Nakon toga u Domu kulture ”Sveti kralj Milutin” u Prebilovcima biće otvorena stalna postavka izložbe ”Prebilovci 1941”, u organizaciji Muzeja žrtava genocida.

  • Slika
  • Slika

Muzej žrtava genocida prvi put organizuje stalnu izložbenu postavku izvan teritorije Srbije, kako bi sačuvao od zaborava sve nevino postradale Prebilovčane i selo koje je simbol stradanja Srba u Hercegovini, ali i na čitavom srpskom etničkom prostoru.

Izložbena postavka predstaviće najvrednije artefakte o zločinu u Prebilovcima 1941. godine, kao što su replika stolice Stane Arnaut /original se čuva u Muzeju žrtava genocida/, učiteljice iz Prebilovaca, koja je mučena, silovana, prebijana u školi, koja je sada Dom kulture, zajedno sa još sto svojih učenika.

Na izložbi će biti predstavljena i zastava, kojom su 1990. i 1991. godine tokom dostojnog sahranjivanja prekrivani sanduci sa posmrtnim ostacima izvađenim iz brojnih betoniranih jama širom Hercegovine.

Iz Crkvene opština Čapljina pozivaju vjerni narod da u što većem broju učestvuju u obilježavanju stradanja u Prebilovcima.

Hram Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima sagrađen je i osveštan 2015. godine u znak sjećanja na oko 4.000 Srba donje Hercegovine koje su ustaše ubile u Drugom svjetskom ratu, a Srpska pravoslavna crkva /SPC/ iste godine kanonizovala je žrtve Prebilovaca i donje Hercegovine u Drugom svjetskom ratu.

Ovaj praznik ustanovljen je u kalendaru na datum kada su ustaše 1941. godine zvjerski ubile više od 850 mještana ovog sela, uglavnom žena i djece i bacile u jamu u Šurmancima nadomak Međugorja.

Ovaj zločin je u bivšoj Jugoslaviji prikrivan, a 1961. godine jame u koje su bacani Srbi su zabetonirane.

Otkopavanje 13 jama na području donje Hercegovine počelo je 1990. godine, a kosti više od 4.000 Srba 4. avgusta 1991. godine su sahranjene  u spomen – kosturnicu u Prebilovcima.

U junu 1992. godine tokom ofanzive “Čagalj” pripadnici HOS-a i HVO-a minirali su  spomen-kosturnica.

Po povratku Srba u Prebilovce poslije 2000. godine, ostaci kostiju su sakupljeni, a po izgradnji Hrama Vaskrsenja Hristovog počivaju u njegovoj kripti.

Hram u Prebilovcima sagrađen je uz pomoć tadašnjeg predsjednika Srpske Milorada Dodika i zahvaljujući donacijama Srba u dijaspori.

Urađen je po uzoru na Crkvu Hristovog groba u Jerusalimu koja je simbol vaskrsenja i života, a od tada do danas Prebilovci su mjesto koje opominje i prkosi svima koji misle da se jedan narod može istrijebiti sa svoga vjekovnog ognjišta.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Goran 02.08.2024. 11:10
    "Za nasu tugu veliku" zavrsi R.P.Nogo svoju tesku pjemu,vjecnaja pamjat srbskim stradalnicima.
Povezane vijesti
Hrvatski izum – Kazani za pravljenje sapuna od srpskog mesa Hrvatski izum – Kazani za pravljenje sapuna od srpskog mesa
Raduška Pavlović trideset godina traži posmrtne ostatke sina Raduška Pavlović trideset godina traži posmrtne ostatke sina
Godišnjica brutalnog ustaškog ubistva 150 nedužnih i srpskog slikara Save Šumanovića Godišnjica brutalnog ustaškog ubistva 150 nedužnih i srpskog slikara Save Šumanovića
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 0m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 42m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 10m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 31m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 40m
    0