Обиљежавање 83. годишњице злочина у Пребиловцима (ФОТО)

02.08.2024. 11:02
1
ИЗВОР: topportal.info

Обиљежање Светих пребиловачких и свехерцеговачких мученика и 83. годишњице једног од најсвирепијих злочина почињених над српским народом, почиње у недјељу 4. августа у Пребиловцима и траје до 6. августа.

Свету архијерејскау литургија служиће више архијереја у недјељу, 4. августа, у 9 часова у Храму Христовог васкрсења у Пребиловцима.

Свету архијересјку литургију служиће митрополит дабробосански Хризостом, митрополит црногорско-приморски Јоаникије, владика буеносаирески и јужно-централно амерички Кирило, владика будимљаснко-никшићки Методије, митрополит њемачки Григорије, архиепископ михаловско-кошицки Георгије и архиепископ мостарско–требињски Димитрије.

Исти дан у 19.30 часова у амфитеатру испред Храма у Пребиловцима, игуман манастира Подмаине о. Рафаило (Бољевић) одржаће предавање на тему ”Бедем памћења”.

У понедејељак, 5. августа, програм се наставља у 19 часова када ће у Храму у Пребиловцима бити служено празнично вечерње. Након тога у Дому културе ”Свети краљ Милутин” у Пребиловцима биће отворена стална поставка изложбе ”Пребиловци 1941”, у организацији Музеја жртава геноцида.

  • Слика
  • Слика

Музеј жртава геноцида први пут организује сталну изложбену поставку изван територије Србије, како би сачувао од заборава све невино пострадале Пребиловчане и село које је симбол страдања Срба у Херцеговини, али и на читавом српском етничком простору.

Изложбена поставка представиће највредније артефакте о злочину у Пребиловцима 1941. године, као што су реплика столице Стане Арнаут /оригинал се чува у Музеју жртава геноцида/, учитељице из Пребиловаца, која је мучена, силована, пребијана у школи, која је сада Дом културе, заједно са још сто својих ученика.

На изложби ће бити представљена и застава, којом су 1990. и 1991. године током достојног сахрањивања прекривани сандуци са посмртним остацима извађеним из бројних бетонираних јама широм Херцеговине.

Из Црквене општина Чапљина позивају вјерни народ да у што већем броју учествују у обиљежавању страдања у Пребиловцима.

Храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима саграђен је и освештан 2015. године у знак сјећања на око 4.000 Срба доње Херцеговине које су усташе убиле у Другом свјетском рату, а Српска православна црква /СПЦ/ исте године канонизовала је жртве Пребиловаца и доње Херцеговине у Другом свјетском рату.

Овај празник установљен је у календару на датум када су усташе 1941. године звјерски убиле више од 850 мјештана овог села, углавном жена и дјеце и бациле у јаму у Шурманцима надомак Међугорја.

Овај злочин је у бившој Југославији прикриван, а 1961. године јаме у које су бацани Срби су забетониране.

Откопавање 13 јама на подручју доње Херцеговине почело је 1990. године, а кости више од 4.000 Срба 4. августа 1991. године су сахрањене  у спомен – костурницу у Пребиловцима.

У јуну 1992. године током офанзиве “Чагаљ” припадници ХОС-а и ХВО-а минирали су  спомен-костурница.

По повратку Срба у Пребиловце послије 2000. године, остаци костију су сакупљени, а по изградњи Храма Васкрсења Христовог почивају у његовој крипти.

Храм у Пребиловцима саграђен је уз помоћ тадашњег предсједника Српске Милорада Додика и захваљујући донацијама Срба у дијаспори.

Урађен је по узору на Цркву Христовог гроба у Јерусалиму која је симбол васкрсења и живота, а од тада до данас Пребиловци су мјесто које опомиње и пркоси свима који мисле да се један народ може истријебити са свога вјековног огњишта.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Goran 02.08.2024. 11:10
    "Za nasu tugu veliku" zavrsi R.P.Nogo svoju tesku pjemu,vjecnaja pamjat srbskim stradalnicima.
Повезане вијести
Хрватски изум – Казани за прављење сапуна од српског меса Хрватски изум – Казани за прављење сапуна од српског меса
Радушка Павловић тридесет година тражи посмртне остатке сина Радушка Павловић тридесет година тражи посмртне остатке сина
Годишњица бруталног усташког убиства 150 недужних и српског сликара Саве Шумановића Годишњица бруталног усташког убиства 150 недужних и српског сликара Саве Шумановића
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    10h 56m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 38m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 6m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 27m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 36m
    0