Obilježavanje Dana Manastira na Ravnoj Romaniji

10.08.2019. 08:32
0
IZVOR: SRNA

Na Ravnoj Romaniji večeras će početi obilježavanje Dana Manastira Svetog velikomučenika Georgija i manifestacija "Gospojinske večeri kulture".
Večernje će u 19.00 časova u Manastiru služiti Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a sutra od 9.00 časova Svetu arhijerejsku liturgiju. 

"Gospojinske večeri kulture", koje se održavaju 22. put, počeće večeras od 20.00 časova koncertom "Leksington benda" u porti Manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji. Organizator je Ustanova za kulturu "Pero Kosorić" sa Sokoca. 

U porti Manastira sutra će u 11.00 časova biti održana svečana akademija, a potom će uslijediti duhovno-kulturni program "Tebi, goro Romanijo". 

Direktor sokolačke Ustanove za kulturu Irena Šućur rekla je Srni da će u ovom programu učestovati veliki broj kulturno-umjetničkih društava i etno-grupa iz Republike Srpske i Srbije, te pjesnici sa područja Sarajevsko-romanijske regije, frulaši, dvojničari i guslari romanijskog kraja. 

Ona je navela da su učešće u bogatom kulturno-umjetničkom programu najavila i udruženja koja promovišu narodne rukotvorine, te majstori tradicionalnih jela i specijaliteta narodne kuhinje glasinačko-romanijskog kraja. 

Prema njenim riječima, istog dana u porti Manastira na Ravnoj Romaniji biće održan i "Dan romanijskog meda i ljekobilja", na kojem će, uz domaće proizvođače, izlagati i gosti iz Srbije, Federacije BiH i svih krajeva Republike Srpske. 

Pokrovitelji manifestacije su opština Sokolac i Grad Istočno Sarajevo, a organizator Ustanova za kulturu "Pero Kosorić". 

Manastir na Ravnoj Romaniji posvećen je Svetom velikomučeniku Georgiju, poznat je kao Romanijska Sokolica, a osveštan je 11. avgusta 2002. godine. 

Na unutrašnjima zidovima ovog hrama upisana su imena 4.000 srpskih boraca, uglavnom poginulih pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, boraca Romanijskog korpusa Jugoslovenske vojske u otadžbini, te solunskih dobrovoljaca i srpskih hajduka ovog kraja. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Održan Forum za bezbjednost opštine Sokolac Održan Forum za bezbjednost opštine Sokolac
Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“ Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“
Marijana Mijatović kadetski prvak BiH u disciplini vazdušna puška Marijana Mijatović kadetski prvak BiH u disciplini vazdušna puška
Najčitanije
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    6h 40m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    16h 58m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    17h 4m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    17h 2m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    15h 53m
    0