Obilježavanje odbrane Sarajevsko-romanijske regije

16.06.2021. 12:37
0
IZVOR: SRNA

Obilježavanje odbrane Sarajevsko-romanijske regije počelo je liturgijom i parastosom u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Palama, te pomenom i polaganjem vijenca i cvijeća kod Centralnog spomenika poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata.

Počast poginulim borcima odali su i položili cvijeće kod spomenika i delegacija Narodne skupštine Srpske, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, rukovodstva lokalnih zajednica, predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, te Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

Sarajevsko-romanijski korpus tokom rata imao je od 15.000 do 18.000 boraca, a za odbranu ove regije u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu život je dalo 4.156 boraca Vojske Republike Srpske.

Srpske jedinice sačuvale su teritoriju u Sarajevsko-romanijskoj regiji, a potpisivanjem Dejtonskog sporazuma, Srbi su morali da napuste opštine Ilijaš, Vogošća, Grbavica, Ilidža, Rajlovac i Hadžići.

Kao simbol otpora, na ovom prostoru izgrađen je manastir Sveti Georgije na Ravnoj Romaniji, gdje se u Spomen-crkvi nalazi više od 4.000 uklesanih imena boraca poginulih u obrani ove regije.

Obilježavanje ovog istorijskog datuma organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Komentari 0
Povezane vijesti
Polaganje vijenaca na Novom Zejtinliku na Sokocu Polaganje vijenaca na Novom Zejtinliku na Sokocu
Odavanje počasti poginulim pripadnicima policije Odavanje počasti poginulim pripadnicima policije
Položeni vijenci kod spomen-krsta u Sijekovcu Položeni vijenci kod spomen-krsta u Sijekovcu
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    20h 0m
    9
  • Sutra praznik Cvijeti
    20h 6m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    10h 55m
    0
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    20h 14m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    12h 21m
    0