Obilježavanje stradanja u Bratuncu: Danas tuguje cijeli srpski narod

06.07.2024. 14:02
0
IZVOR: srna.rs

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je u Bratuncu da se danas bije bitka za svaki napredak, za narodnu slogu, za jedinstvo, ali ne jedinstvo u bilo čemu, nego isključivo u dobru i činjenju dobra.

- To su naše današnje bitke i borbe - rekao je patrijarh Porfirije u obraćanju na obilježavanju 32 godine od srpskog stradanja u srednjem Podrinju i Birču.

Patrijarh Porfirije je istako da mi danas nećemo da vodimo ratove koje fabrikuje ovaj svijet.

- Mi hoćemo da se borimo molitvom, verom, pravoslavnom, hrišćanskim vaspitanjem, znanjem i obrazovanjem, vrlinom, dobrim, milosrđem, solidarnošću, plemenitošću, saosećanjem i uopšte kulturom utemeljenom u našem duhovnom nasleđu,
ali isto tako u isto vreme i privrednim napretkom i svakim blagostanjem - naveo je patrijarh Porfirije.

On je dodao da to treba da budu glavna oružja, a prevashodni cilj te borbe jeste mir.

- Da naš narod i svi narodi žive u miru i međusobnom razumevanju i poštovanju. Bijemo bitku za svaki napredak, za narodnu slogu, za jedinstvo, ali ne jedinstvo u bilo čemu, nego isključivo u dobru i činjenju dobra. To su naše današnje bitke i borbe - naglasio je patrijarh Porfirije.

On je naveo da je, kada se vojuje u bitkama za mir i budućnost djece činjenje dobra svima i svakome glavni metod.

- Kada činimo dobro tada smo u miru sa sobom i sa celim svetom. Tada gradimo budućnost kako naše dece, tako i svakog drugog deteta čije god ono bilo i kako god se zvalo. Samo tada žrtva koju su podnela naša braća i sestre na ovim prostorima pre 32 godine nije bila uzaludna, iako je i suviše bolna - naglasio je patrijarh Porfirije.

On je naveo da su okupljeni na parastosu, kod grobova mučenika, da bi bili bliži Bogu, jedno sa Bogom.

- Danas smo jedno u Duhu Svetvetom mi ovde sabrani, svi naši sunarodnici gde god da se nalaze, svaki od naših savremenika koji veliča ime Božije, ali najbliskiji smo danas sa našom braćom i sestrama koji su ovde na području srednjeg Podrinja i Birča mučenički postradali pre 32 godine, gde god da nas je bilo, neprestano stradali u vreme otomanske i austrijske okupacije i vladavine,u Velikom ratu i od Ustaša u Drugom svetskom ratu - naveo je patrijarh Porfirije.

On je dodao da je svako drugo brdo na mjestima gdje žive Srbi svojevrsna Golgota.

- Jedno smo sa svima njima, svetim mučenicima postradalim za krst časni i slobodu zlatnu. Jedno smo srca uzdignutih u molitvu Vaskrsnom Gospodu za našu nevino postradalu braću i sestre. Čvrsto smo uvereni da se i oni mole za nas, da se raduju našim molitvama, našem saborovanju u molitvi, plamičku svake prislužene svećice - naveo je patrijarh Porfirije.

On je dodao da se raduju i što se svake godine sve više i više pravoslavnih Srba ovde okuplja, jer je to zalog i potvrda da njihova nevina žrtva nikada neće biti prepuštena zaboravu.

- Raduju se što se naše sećanje na njih izražava na hrišćanski način i potvrđuje pravoslavnjem u praksi, onako kako nas je učio sveti Sava i svi sveti iz roda našega, a to je molitvom Gospodu i spasitelju našem Isusu Hristu.

On je naveo da su naša braća i sestre srednjeg Podrinja i Birča svojim stradanjem postala nalik sinu Božijem i da je njihova žrtva i stradanje ponovljena žrtva i raspeće Hristovo na Golgoti ovog kraja.

"Eto, čime su zadobili blizinu Hristovu i smelost da se mole njemu i Presvetoj Bogorodici za nas, da i mi, poput njih, budemo pobednici u našim borbama, u našim ratovima - naglasio je patrijarh Porfirije.

On je ukazao da isti bol koji nas boli osjećaju i naše komšije.

- Zajednički imenilac nam je tuga. Svaka žrtva ima ime i prezime, ali to ne označava granicu bola. Zato nam nije palo na pamet da umanjujemo žrtve drugih naroda i kao pravoslavni hrišćani se klanjamo pred svakom žrtvo - rekao je patrijarh.

On je naveo da su bol i suze majki bratunačke Golkote više nego stvarne i moćnije od svake laži.

- Zato nam nisu potrebna nikakva i ničija glasanja i potvrde istina o stradanju nijednih nevinih žrtava ne sme se ignorisati, niti njome manipulisati - naglasio je patrijarh Porfirije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Patrijarh Porfirije: Pomoć od 100.000 evra stradalima u poplavi u Hercegovini Patrijarh Porfirije: Pomoć od 100.000 evra stradalima u poplavi u Hercegovini
U subotu parastos za 49 poginulih iz Fakovića U subotu parastos za 49 poginulih iz Fakovića
U nedjelju obilježavanje godišnjice svirepog ubistva 21 borca u mjestu Čakle U nedjelju obilježavanje godišnjice svirepog ubistva 21 borca u mjestu Čakle
Najčitanije
  • Majka heroj: Lejla doplivala kroz bujicu i spasila kćerku
    7h 1m
    0
  • Najtežu tikvu uzgojio Ratko Govedarica iz Gacka
    5h 59m
    0
  • Romanijski kajmak prepoznatljiv, zaštićen i ima kupce
    9h 52m
    0
  • Darko Vojvodić donirao 1000 KM, pa pozvao i kolege da urade isto
    11h 9m
    1
  • "Dani tikve" okupili oko 80 izlagača i veliki broj posjetilaca (FOTO)
    6h 13m
    0