Обиљежавање страдања у Братунцу: Данас тугује цијели српски народ

06.07.2024. 14:02
0
ИЗВОР: srna.rs

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је у Братунцу да се данас бије битка за сваки напредак, за народну слогу, за јединство, али не јединство у било чему, него искључиво у добру и чињењу добра.

- То су наше данашње битке и борбе - рекао је патријарх Порфирије у обраћању на обиљежавању 32 године од српског страдања у средњем Подрињу и Бирчу.

Патријарх Порфирије је истако да ми данас нећемо да водимо ратове које фабрикује овај свијет.

- Ми хоћемо да се боримо молитвом, вером, православном, хришћанским васпитањем, знањем и образовањем, врлином, добрим, милосрђем, солидарношћу, племенитошћу, саосећањем и уопште културом утемељеном у нашем духовном наслеђу,
али исто тако у исто време и привредним напретком и сваким благостањем - навео је патријарх Порфирије.

Он је додао да то треба да буду главна оружја, а превасходни циљ те борбе јесте мир.

- Да наш народ и сви народи живе у миру и међусобном разумевању и поштовању. Бијемо битку за сваки напредак, за народну слогу, за јединство, али не јединство у било чему, него искључиво у добру и чињењу добра. То су наше данашње битке и борбе - нагласио је патријарх Порфирије.

Он је навео да је, када се војује у биткама за мир и будућност дјеце чињење добра свима и свакоме главни метод.

- Када чинимо добро тада смо у миру са собом и са целим светом. Тада градимо будућност како наше деце, тако и сваког другог детета чије год оно било и како год се звало. Само тада жртва коју су поднела наша браћа и сестре на овим просторима пре 32 године није била узалудна, иако је и сувише болна - нагласио је патријарх Порфирије.

Он је навео да су окупљени на парастосу, код гробова мученика, да би били ближи Богу, једно са Богом.

- Данас смо једно у Духу Светветом ми овде сабрани, сви наши сународници где год да се налазе, сваки од наших савременика који велича име Божије, али најблискији смо данас са нашом браћом и сестрама који су овде на подручју средњег Подриња и Бирча мученички пострадали пре 32 године, где год да нас је било, непрестано страдали у време отоманске и аустријске окупације и владавине,у Великом рату и од Усташа у Другом светском рату - навео је патријарх Порфирије.

Он је додао да је свако друго брдо на мјестима гдје живе Срби својеврсна Голгота.

- Једно смо са свима њима, светим мученицима пострадалим за крст часни и слободу златну. Једно смо срца уздигнутих у молитву Васкрсном Господу за нашу невино пострадалу браћу и сестре. Чврсто смо уверени да се и они моле за нас, да се радују нашим молитвама, нашем саборовању у молитви, пламичку сваке прислужене свећице - навео је патријарх Порфирије.

Он је додао да се радују и што се сваке године све више и више православних Срба овде окупља, јер је то залог и потврда да њихова невина жртва никада неће бити препуштена забораву.

- Радују се што се наше сећање на њих изражава на хришћански начин и потврђује православњем у пракси, онако како нас је учио свети Сава и сви свети из рода нашега, а то је молитвом Господу и спаситељу нашем Исусу Христу.

Он је навео да су наша браћа и сестре средњег Подриња и Бирча својим страдањем постала налик сину Божијем и да је њихова жртва и страдање поновљена жртва и распеће Христово на Голготи овог краја.

"Ето, чиме су задобили близину Христову и смелост да се моле њему и Пресветој Богородици за нас, да и ми, попут њих, будемо победници у нашим борбама, у нашим ратовима - нагласио је патријарх Порфирије.

Он је указао да исти бол који нас боли осјећају и наше комшије.

- Заједнички именилац нам је туга. Свака жртва има име и презиме, али то не означава границу бола. Зато нам није пало на памет да умањујемо жртве других народа и као православни хришћани се клањамо пред сваком жртво - рекао је патријарх.

Он је навео да су бол и сузе мајки братуначке Голкоте више него стварне и моћније од сваке лажи.

- Зато нам нису потребна никаква и ничија гласања и потврде истина о страдању ниједних невиних жртава не сме се игнорисати, нити њоме манипулисати - нагласио је патријарх Порфирије.

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарх Порфирије: Помоћ од 100.000 евра страдалима у поплави у Херцеговини Патријарх Порфирије: Помоћ од 100.000 евра страдалима у поплави у Херцеговини
У суботу парастос за 49 погинулих из Факовића У суботу парастос за 49 погинулих из Факовића
У недјељу обиљежавање годишњице свирепог убиства 21 борца у мјесту Чакле У недјељу обиљежавање годишњице свирепог убиства 21 борца у мјесту Чакле
Најчитаније
  • Мајка херој: Лејла допливала кроз бујицу и спасила кћерку
    7h 59m
    0
  • Најтежу тикву узгојио Ратко Говедарица из Гацка
    6h 57m
    0
  • Романијски кајмак препознатљив, заштићен и има купце
    10h 50m
    0
  • Дарко Војводић донирао 1000 КМ, па позвао и колеге да ураде исто
    12h 7m
    1
  • "Дани тикве" окупили око 80 излагача и велики број посјетилаца (ФОТО)
    7h 11m
    0