Obilježen Dan Mašinskog fakulteta (FOTO)

08.06.2021. 13:44
0
IZVOR: Katera

Mašinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je obilježio 27 godina uspješnog rada i 62 godine tradicije visokoškolskog obrazovanja u području mašinske struke.

Na ovogodišnjoj svečanosti promovisani su masteri i diplomirani inženjeri mašinstva, a dodijeljena su i priznanja zaslužnim pojedincima.

Slika

Dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milija Kraišnik, u obraćanju novinarima, istakao je da će ovogodišnja svečanost biti manje skromna od prošlogodišnje, kada je zbog pandemije virusa korona ovaj dan proslavljen bez diplomaca, magistara i doktora nauka.

- U prethodnom periodu na Mašinskom fakultetu diplomirala su 352 studenta, drugi ciklus studija završilo je 36 studenata, a 17 kandidata odbranilo je doktorske teze.
- rekao je Kraišnik.

Kraišnik je dodao da je ove godine 17 studenata steklo zvanje diplomirani inženjer mašinstva, ali da će danas biti dodijeljene diplome za dvije generacije.

Biće dodijeljena ukupno 31 diploma za mašinske inženjere i jedna diploma za master mašinstva - pojasnio je Kraišnik.

On je istakao da je uz pomoć Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske nabavljena oprema koja je doprinijela osnivanju laboratorije za mjerenje i kvalitet, kao i to da je potpisan ugovor za realizaciju projekta čija je vrijednost 88.000 KM, od čega će 70.000 biti utrošeno na kupovinu sofisticirane opreme u područja metalografskog ispitivanja.

Kraišnik je napomenuo da je povodom Dana Mašinskog fakulteta i ove godine izdata publikacija „Mašinski fakultet Istočno Sarajevo 2021. godina“, s ciljem da se akademskoj, ali i široj javnosti predstave rezultati rada ove obrazovne ustanove.

Slika

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić istakao je da Mašinski fakultet ima tradiciju, a prema njegovim riječima, kad nešto ima tradiciju onda je vrijedno poštovanja.

- Rezultati rada ovog fakulteta su impresivni – istakao je Kulić i dodao da Mašinski fakultet posljednjih godina upisuje dobar broj studenata.

On je dodao da ovaj fakultet svako druge godine organizuje Naučni skup „Kometa“ koji je međunarodni skup  I  kategorije.

- Ove godine Mašinski fakultet raspisuje i konkurs za treći ciklus studija za bio-inženjering i medicinska informatiku, u saradnji sa Medicinskim i Elektrotehničkim fakultetom – napomenuo je Kulić ističući da je ponosan na rad ovog fakulteta.

Dejan Tošić, student treće godine na Mašinskom fakultetu u Istočnom Sarajevu, na današnjoj svečanosti dobio je zahvalnicu za najboljeg studenta godine.

Tošić je naglasio da bi volio da što više mladih, budućih studenata, upisuje neki od fakulteta na domaćim javnim univerzitetima. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImago Institutions Rankings Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImag...
Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine
Konkurs za upis studenata 12. juna Konkurs za upis studenata 12. juna
Najčitanije
  • Program proslave slave Hrama Svetog Vasilija Ostroškog
    18h 27m
    0
  • Mošti četiri srpska svetitelja stigle u Hram Svetog Save
    8h 23m
    0
  • Neradni dan u Srpskoj
    20h 14m
    0
  • Veliki uspjeh našeg tenisera Nikole Golijanina
    15h 54m
    0
  • Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope
    19h 14m
    0