Обиљежен Дан Машинског факултета (ФОТО)

08.06.2021. 13:44
0
ИЗВОР: Катера

Машински факултет Универзитета у Источном Сарајеву данас је обиљежио 27 година успјешног рада и 62 године традиције високошколског образовања у подручју машинске струке.

На овогодишњој свечаности промовисани су мастери и дипломирани инжењери машинства, а додијељена су и признања заслужним појединцима.

Слика

Декан Машинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Милија Краишник, у обраћању новинарима, истакао је да ће овогодишња свечаност бити мање скромна од прошлогодишње, када је због пандемије вируса корона овај дан прослављен без дипломаца, магистара и доктора наука.

- У претходном периоду на Машинском факултету дипломирала су 352 студента, други циклус студија завршило је 36 студената, а 17 кандидата одбранило је докторске тезе.
- рекао је Краишник.

Краишник је додао да је ове године 17 студената стекло звање дипломирани инжењер машинства, али да ће данас бити додијељене дипломе за двије генерације.

Биће додијељена укупно 31 диплома за машинске инжењере и једна диплома за мастер машинства - појаснио је Краишник.

Он је истакао да је уз помоћ Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске набављена опрема која је допринијела оснивању лабораторије за мјерење и квалитет, као и то да је потписан уговор за реализацију пројекта чија је вриједност 88.000 КМ, од чега ће 70.000 бити утрошено на куповину софистициране опреме у подручја металографског испитивања.

Краишник је напоменуо да је поводом Дана Машинског факултета и ове године издата публикација „Машински факултет Источно Сарајево 2021. година“, с циљем да се академској, али и широј јавности представе резултати рада ове образовне установе.

Слика

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић истакао је да Машински факултет има традицију, а према његовим ријечима, кад нешто има традицију онда је вриједно поштовања.

- Резултати рада овог факултета су импресивни – истакао је Кулић и додао да Машински факултет посљедњих година уписује добар број студената.

Он је додао да овај факултет свако друге године организује Научни скуп „Комета“ који је међународни скуп  I  категорије.

- Ове године Машински факултет расписује и конкурс за трећи циклус студија за био-инжењеринг и медицинска информатику, у сарадњи са Медицинским и Електротехничким факултетом – напоменуо је Кулић истичући да је поносан на рад овог факултета.

Дејан Тошић, студент треће године на Машинском факултету у Источном Сарајеву, на данашњој свечаности добио је захвалницу за најбољег студента године.

Тошић је нагласио да би волио да што више младих, будућих студената, уписује неки од факултета на домаћим јавним универзитетима. 

Коментари 0
Повезане вијести
Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImago Institutions Rankings Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImag...
Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине
Конкурс за упис студената 12. јуна Конкурс за упис студената 12. јуна
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    11h 17m
    8
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    13h 48m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    11h 31m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    11h 23m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    3h 38m
    0