Obilježen Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj

09.09.2019. 14:59
0
IZVOR: Katera

Duhovnim programom i obraćanjem zvaničnika u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, danas je završeno obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja, u kojem je ubijeno 46 vojnika, i više od 50 civila, ranjeno 98 vojnika, dok je više od 120 civila zadobilo teže ili lakše povrede.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović istakao je da je nezapamćeno da tako jedan ogromni vojni potencijal napadne tako jedan mali narod i vojsku, i dodao da su svi u obavezi da pominju ovaj dan i da se sjećaju nevino stradalih žrtava.

- Nijedan vojno-politički savez koji bude formiran, a u kome ne bude Srbija, neće biti ni Republika Srpska, ni Srbi u njoj – naglasio je Milunović.

Na srpske položaje bačeno je više od 10 tona eksploziva, 1000 projektila i 13 raketa, a korištena je i municija sa osiromašenim uranijom, što je rezultiralo brojnim malignim oboljenjima stanovništa, dodao je Milunović.

Vojska Republike Srpske je, iako zastarjelim tehnikama, uspjela oboriti osam aviona, veliki broj oštetila, i srušila tri hrvatska aviona.

Poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Staša Košarac, na čiji je prijedlog Odboru Vlade Srpske za njegovanje i tradiciju oslobodilački ratova i uveden 9. septembar kao Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja, istakao je da je srpski narod prva žrtva NATO agresije, i da je ta alijansa 1994-1995 godine, bez odluke Ujedinjenih nacija, bombardovala Republiku Srpsku i Srbiju, te da se upravo iz tih razloga ne smije zaboraviti.

- Mi ćemo i dalje nastaviti obilježavanje ovakvih događaja, a u skorije vrijeme ćemo jasno i precizno ustanoviti lokaciju gdje će se postaviti spomenik žrtvama NATO agresije na Republiku Srpsku ovdje u Istočnom Sarajevu, i vjerujem da ćemo, u saradnji sa nadležnim institucijama, izgraditi spomenik i imati priliku svaki put da se poklonimo žrtvama. – istakao je Košarac.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izrazio je zahvalnost Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, inicijatorima za obilježavanje ovog datuma, jer se obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja održalo u Istočnom Sarajevu.

- Svi znamo da je ipak ovaj prostor, tadašnjeg Srpskog Sarajeva, a danas Istočnog Sarajeva bio najveća žrtva NATO bombardovanja. Nažalost, moramo podsjetiti da su brojne teritorije, koje su tada bombardovane bile dijelovi tadašnjeg Srpskog Sarajeva, a danas se nalaze u Federaciji. S tim u vezi, moram izraziti žaljenje što mi danas ovaj događaj ne možemo obilježiti ondje gdje bismo najviše trebali, na prostoru Hadžića i Ilidže -  naglasio je Vuković.

Razlog bombardovanja je lažna teza da su sa srpskih položaja bačene granate i bombe na pijacu Markale, što do danas nije dokazano.

U napadima NATO-a na Republiku Srpsku učestvovale su SAD, Velika Britanija, Njemačka, Turska, Francuska, Holandija, Italija i Španija.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja počelo je Parastosom u Hramu sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži, zatim polaganjem cvijeća na mjesnom groblju Grlica, gdje su sahranjene prve žrtve NATO bombardovanja, i završeno je Duhovnim programom i obraćanjem zvaničnika u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Organizator je Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika



 

 

 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu
Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    15h 45m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    13h 47m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    12h 40m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    12h 45m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    11h 48m
    1