Обиљежен Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској

09.09.2019. 14:59
0
ИЗВОР: Катера

Духовним програмом и обраћањем званичника у Културном центру Источно Ново Сарајево, данас је завршено обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања, у којем је убијено 46 војника, и више од 50 цивила, рањено 98 војника, док је више од 120 цивила задобило теже или лакше повреде.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић истакао је да је незапамћено да тако један огромни војни потенцијал нападне тако један мали народ и војску, и додао да су сви у обавези да помињу овај дан и да се сјећају невино страдалих жртава.

- Ниједан војно-политички савез који буде формиран, а у коме не буде Србија, неће бити ни Република Српска, ни Срби у њој – нагласио је Милуновић.

На српске положаје бачено је више од 10 тона експлозива, 1000 пројектила и 13 ракета, а кориштена је и муниција са осиромашеним уранијом, што је резултирало бројним малигним обољењима становништа, додао је Милуновић.

Војска Републике Српске је, иако застарјелим техникама, успјела оборити осам авиона, велики број оштетила, и срушила три хрватска авиона.

Посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Сташа Кошарац, на чији је приједлог Одбору Владе Српске за његовање и традицију ослободилачки ратова и уведен 9. септембар као Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања, истакао је да је српски народ прва жртва НАТО агресије, и да је та алијанса 1994-1995 године, без одлуке Уједињених нација, бомбардовала Републику Српску и Србију, те да се управо из тих разлога не смије заборавити.

- Ми ћемо и даље наставити обиљежавање оваквих догађаја, а у скорије вријеме ћемо јасно и прецизно установити локацију гдје ће се поставити споменик жртвама НАТО агресије на Републику Српску овдје у Источном Сарајеву, и вјерујем да ћемо, у сарадњи са надлежним институцијама, изградити споменик и имати прилику сваки пут да се поклонимо жртвама. – истакао је Кошарац.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић изразио је захвалност Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, иницијаторима за обиљежавање овог датума, јер се обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања одржало у Источном Сарајеву.

- Сви знамо да је ипак овај простор, тадашњег Српског Сарајева, а данас Источног Сарајева био највећа жртва НАТО бомбардовања. Нажалост, морамо подсјетити да су бројне територије, које су тада бомбардоване биле дијелови тадашњег Српског Сарајева, а данас се налазе у Федерацији. С тим у вези, морам изразити жаљење што ми данас овај догађај не можемо обиљежити ондје гдје бисмо највише требали, на простору Хаџића и Илиџе -  нагласио је Вуковић.

Разлог бомбардовања је лажна теза да су са српских положаја бачене гранате и бомбе на пијацу Маркале, што до данас није доказано.

У нападима НАТО-а на Републику Српску учествовале су САД, Велика Британија, Њемачка, Турска, Француска, Холандија, Италија и Шпанија.

Обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања почело је Парастосом у Храму свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима у Источној Илиџи, затим полагањем цвијећа на мјесном гробљу Грлица, гдје су сахрањене прве жртве НАТО бомбардовања, и завршено је Духовним програмом и обраћањем званичника у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Организатор је Одбор Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика



 

 

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    23h 43m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 27m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    17h 12m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    14h 11m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    15h 23m
    0