Obilježena 31 godina od Prve smotre srpske policije

30.03.2023. 14:43
0
IZVOR: srna.rs

Formiranjem policije MUP-a Republike Srpske prije 31 godinu spriječen je progon srpskog naroda kakav se dešavao u dva svjetska rata na ovom području, rekao je jedan od učesnika tadašnje Prve smotre policije Srpske BiH/Republike Srpske na Sokocu Malko Koroman.

- Ponosan sam što sam bio učesnik svega, ponosan sam na sve one ljude koji su stajali u tom stroju i to je za mene prvo zvanično osnivanje MUP-a Republike Srpske - naveo je Koroman na obilježavalju 31 godine od formiranja policije MUP-a Republike Srpske.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je novinarima da je danas 31 godina od kada je u ovom mjestu promovisan MUP Srpske Republike BiH i kada je tadašnji načelnik Stanice policije Sokolac Zoran Cvijetić predao raport na stadionu "Bara" tadašnjem ministru unutrašnjih poslova Srpske Republike BiH Mići Stanišiću i predsjedniku Skupštine SAO Romanije Radanu Tošiću.

On je dodao da je u stroju bilo 230 lica, među kojima jedan broj pripadnika jedinice za specijalne namjene.

Bjelica je naglasio da je vrijeme pokazalo da to postrojavanje nije bilo nikakav uvod u rat, već stvaranje jedinstva unutar srpskog naroda, bez koga bi se ovaj period od devedesetih godina potpuno drugačije završio za Srbe u BiH.

 - Nama je i danas prijeko potrebno jedinstvo unutar srpskog naroda i Republike Srpske na očuvanju Srpske i njenih institucija, jer da dođe do urušavanja ustavotvornosti Srpske ne bi imali opstanka na ovim prostorima - poručio je Bjelica, te pozvao udruženja proistekla iz Odbrambeno-otadžbinskog rata da se okupe oko Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/.

Predsjednik BORS-a Radan Ostojić podsjetio je na vrijeme formiranja institucija Republike Srpske, u kome je kao prva oružana sila nastala srpska milicija MUP-a koja je stvorena da zaštiti ustavni poredak Republike Srpske i zaštiti stanovništvo.

Govoreći o potrebi da se ujedine sva boračka udruženja u zaštiti svojih prava i prava Srpske, Ostojić je rekao je Udruženje "Veterani službi bezbjednosti Srpske" odmah nakon svog osnivanja postalo član BORS-a, što je primjer i ostalim udruženjima da se pridruže jedinstvenom timu.

- Nema potrebe da postoji 100 udruženja na području Srpske jer svi zajedno imamo tri osnovna zadatka - da očuvamo Srpsku, njegujemo tradicije Odbrambeno-otadžbinskog rata i da se borimo za naša prava - poručio je Ostojić.

Predsjednik Podružnice "Veterana službi bezbjednosti Republike Srpske" iz Istočnog Sarajeva Radovan Pejić istakao je da se danas tradicionalno na Sokocu obilježava 31 godina od formiranja MUP-a Republike Srpske.

- Danas se sjećamo 782 pripadnika MUP-a koji su u temelje Republike Srpske ugradili svoje živote i zahvaljujući njima mi imamo najuređenije ministarstvo u Vladi Srpske, jer je MUP Srpske, kao i te 1992. godine, jedina oružana sila koja može sačuvati i odbraniti Republiku Srpsku - istakao je Pejić.

On je izrazio nadu da će ovaj datum uvrstiti u kalendar značajnih događaja za Srpsku, te da će naredne godine biti otkriveno spomen-obilježje prvog postrojavanja jednica srpske milicije na Sokocu i da će Sokolac dobiti ulicu ili trg sa imenom Zorana Cvijetića, najviše rangiranog pripadnika MUP-a koji je izgubio život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Na centralni spomenik poginulim srpskim borcima kod zgrade opštine Sokolac danas su vijence položili načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac, te delegacije MUP-a Republike Srpske, BORS-a, grada Istočno Sarajevo, boračkih organizacija Sokolac i drugih opština i "Veterani službi bezbjednosti Republike Srpske".

Nakon polaganja vijenaca okupljeni su posjetili i spomen-sobu na Sokocu, potom su predstavnici MUP-a i delegacija "Veterana službi bezbjednosti" položili cvijeće na grob nedavno preminulom Goranu Mačaru, prvom predsjedniku "Veterana službi bezbjednosti Republike Srpske".

Komentari 0
Povezane vijesti
Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA
Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica
Skrenuti pažnju javnosti na Parkinsonovu bolest Skrenuti pažnju javnosti na Parkinsonovu bolest
Najčitanije
  • Građani traže pomoć zbog zmija
    16h 13m
    1
  • Oklopna vozila EUFOR-a na području Pala i Istočnog Sarajeva
    20h 1m
    4
  • Počinje novi sistem fiskalizacije u Srpskoj
    23h 1m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    5h 30m
    0
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    2h 6m
    0