Obilježena slava "Belih vukova"

14.02.2023. 15:47
3
IZVOR: srna.rs

Članovi Udruženja boraca "Beli vukovi" danas su na Palama proslavili krsnu slavu Svetog mučenika Trifuna, čuvajući uspomene na komandanta ove specijalne jedinice Vojske Republike Srpske /VRS/ Srđana Kneževića i sve njene pripadnike koji su dali život za Republiku Srpsku.

U Hramu Uspenja Presvete Bogorodice služen je parastos za 20 poginulih pripadnike Specijalne jednice "Beli vukovi", a položeni su vijenci na centralni spomenik palim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata i spomenik Kneževiću.

Predsjednik Udruženja boraca "Beli vukovi" Janko Šešlija rekao je novinarima da se ovo dan kada se mole za poginule borce njihove jedinice, ali i zdravlje svih živih boraca Vojske Republike Srpske.

- Danas evociramo uspomene na te dane - ističe Šešlija.

On kaže da se Dan jedinice i Sveti Trifun slavi još od ratnih dejstava na Bjelašnici, te da svih ovih godina uvijek dođu prijatelji sa kojima su bili u više akcija u ratu, poput specijalnih jedinica "Peša" iz Brčkog, "Vukovi sa Drine", "Vukovi sa Vučjaka", Garda "Panteri" iz Bijeljine, garda Šekovića i "Mandini lavovi".

- Pobratimili smo se sa svim interventnim jedinicama i kordinišemo saradnju na boračkim pitanjima. Tada djelujemo kao jedno tijelo i donosimo zajedničke odluke - istakao je Šešlija.

Slika

Foto: srna.rs

Služenju parastosa za poginule pripadnike jedinice, polaganju vijenca i obredu lomljenja slavskog kolača prisustvovao je veliki broj građana.

Specijalna jednica VRS "Beli vukovi" formirana je 1993. godine, a tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata poginulo njenih 20 boraca, a više od 50 ranjeno.

Ova jedinica djelovala je u sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa i bila je na mnogim ratištima, a za nju se prvi put čulo u borbama na Moševačkom brdu. Jedinica je dobila ime po tome što su ostali zavijani u mećavi na Bjelašnici.

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    re Leo 15.02.2023. 12:43
    Svaka čast na komentaru...
  • Generic placeholder image
    Brat 15.02.2023. 11:34
    Najdublje postovanje za ove ljude, oni su zivote dali za svoje porodice, sugradjane!

    Novo vrijeme, novi problemi koje treba rjesavati, ali nikad zaboraviti ove ljude!
  • Generic placeholder image
    Leo 14.02.2023. 22:59
    Toliko vukova,pantera,lavova i ko zna čega sve nije bilo i da ni jedan nije pretekao da "podigne rampu" koja je spuštena pred borce nakon rata..To samo govori o stvarnom ali onom istinskom junaštvu u toku rata,JER borba nikad nije gotova dok god ima razloga za istu..Koliko su samo Brozovi vukovi krstarili šumama a nakon 45 godine...Zato...popustite sa ovim srbovanjem..ima previše sadašnjih problema
Povezane vijesti
Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare u Udruženju „Sunce“ Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare ...
Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    12h 8m
    8
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    10h 10m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    9h 3m
    0
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    9h 8m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    8h 11m
    1