Obilježene 32 godine od pogibije pripadnika čete "Petar Pandurević"

08.06.2024. 12:41
0
IZVOR: srna.rs

Na Palama je danas služen pomen i položeni su vijenci povodom 32 godine od stradanja 14 boraca čete Vojske Republike Srpske "Petar Pandurević", koji su ubijeni u napadu muslimanskih snaga na srpske položaje na Trebeviću.

Zajedno sa saborcima, 8. juna 1992. godine poginuo je i njihov komandant Petar Pandurević.

- Nažalost, Žepa je bila proizvod gubitka boraca čete `Petar Pandurević` koji su, hrabro se boreći, odbranili linije na Trebeviću od napada muslimanskih strana - rekao je potpredsjednik Udruženja čete "Petar Pandurević" Puniša Lučić koji je bio i komandant voda čete.

On je upitao zašto niko nikada nije odgovarao za sve što se desilo.

Lučić rekao je da se nikada ne smiju zaboraviti tekovine Odbrambeno-otadžbinskog rata u kojima su ljudi, borci svojom krvlju ispisali granice koje sada čuvamo.

Predsjednik mjesne Boračke organizacije Stanica Pale Boro Petrović rekao je novinarima da nastoje održati tradiciju i očuvati uspomene na poginule borce.

Da bi održali tradiciju, Petrović je rekao da mjesna boračka organizacija i mjesna zajednica Stanica Pale organizuju turnir u malom fudbalu posvećen četi "Petar Pandurević" kako bi na taj način približili djeci ono što se dešavalo tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata i da bi sačuvali sjećanje na borce.

Petrović je istakao da i dalje treba očuvati i biti uz Republiku Srpsku da bi narod mogao da živi na svojim prostorima.

Muslimanske snage izvršile su 8. juna 1992. godine napad na srpske položaje u trenutku sahrane 45 boraca koji su ubijeni 4. juna u Žepi.

Jake neprijateljske snage pokušale su da probiju oslabljenu odbrambenu liniju na Trebeviću i prodru u dubinu srpske teritorije. U napadu je poginulo 14 boraca ove čete, zajedno sa komandantom.

Četa "Petar Pandurević" formirana je početkom Odbrambeno-otadžbinskog rata. Imala je 200 boraca, čuvala je srpske položaje na Trebeviću i ratovala na brojnim ratištima širom Republike Srpske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak
Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama
Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO) Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO)
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 31m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 22m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 9m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 35m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 17m
    0