Обиљежене 32 године од погибије припадника чете "Петар Пандуревић"

08.06.2024. 12:41
0
ИЗВОР: srna.rs

На Палама је данас служен помен и положени су вијенци поводом 32 године од страдања 14 бораца чете Војске Републике Српске "Петар Пандуревић", који су убијени у нападу муслиманских снага на српске положаје на Требевићу.

Заједно са саборцима, 8. јуна 1992. године погинуо је и њихов командант Петар Пандуревић.

- Нажалост, Жепа је била производ губитка бораца чете `Петар Пандуревић` који су, храбро се борећи, одбранили линије на Требевићу од напада муслиманских страна - рекао је потпредсједник Удружења чете "Петар Пандуревић" Пуниша Лучић који је био и командант вода чете.

Он је упитао зашто нико никада није одговарао за све што се десило.

Лучић рекао је да се никада не смију заборавити тековине Одбрамбено-отаџбинског рата у којима су људи, борци својом крвљу исписали границе које сада чувамо.

Предсједник мјесне Борачке организације Станица Пале Боро Петровић рекао је новинарима да настоје одржати традицију и очувати успомене на погинуле борце.

Да би одржали традицију, Петровић је рекао да мјесна борачка организација и мјесна заједница Станица Пале организују турнир у малом фудбалу посвећен чети "Петар Пандуревић" како би на тај начин приближили дјеци оно што се дешавало током Одбрамбено-отаџбинског рата и да би сачували сјећање на борце.

Петровић је истакао да и даље треба очувати и бити уз Републику Српску да би народ могао да живи на својим просторима.

Муслиманске снаге извршиле су 8. јуна 1992. године напад на српске положаје у тренутку сахране 45 бораца који су убијени 4. јуна у Жепи.

Јаке непријатељске снаге покушале су да пробију ослабљену одбрамбену линију на Требевићу и продру у дубину српске територије. У нападу је погинуло 14 бораца ове чете, заједно са командантом.

Чета "Петар Пандуревић" формирана је почетком Одбрамбено-отаџбинског рата. Имала је 200 бораца, чувала је српске положаје на Требевићу и ратовала на бројним ратиштима широм Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Посљедице НАТО бомби са осиромашеним уранијумом се и данас осјећају Посљедице НАТО бомби са осиромашеним уранијумом се и данас осјећају
Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    10h 57m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 39m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 7m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 28m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 37m
    0