Obilježeno 29 godina od zločina u Kukavicama

27.08.2021. 19:16
0
IZVOR: Katera

Na današnji dan, prije dvadeset devet godina, pripadnici tzv. Armije BiH su u Kukavicama iz zasjede napali izbjeglički konvoj koji se kretao iz Goražda. Tromjesečni Milan Đurović bio je najmlađa, a osamdesetogodišnji Sava Pljevaljčić najstarija žrtva ovog podmuklog napada u kojem je smrtno stradalo dvadeset šest, a ranjeno preko osamdeset žena, djece i staraca.

Uz prisustvo preživjelih, porodica stradalih, delegacija opština Novo Goražde i Rogatica i boračkih organizacija, danas je kod spomen-obilježja stradalim u Kukavicama služen parastos, položeni vijenci i zapaljene svijeće.

- Kod mene u autobusu je poginulo četrnaestoro, a ranjeno je šezdeset žena, djece i staraca. Nikad se to zaboraviti ne može - prisjeća se vozač autobusa Ranko Ikonić, koji je i sam ranjen u napadu.

Apelaciono vijeće Suda BiH u oktobru 2018. godine je osudilo Muhameda Šišića na 8, Tarika Šišića i Aziza Šušu na po 5, a Emira Drakovca na 11 godina zatvora za ubistva i ranjavanja srpskih civila. Podsjećamo, pomenuti su ranije bili oslobođeni optužbi, uz sramotno objašnjenje da su bili u zabludi. Preživjeli i članovi porodica ubijenih razočarani su minimalnim kaznama za ovako strašan zločin.

Dodatno ruganje žrtvama je i postupak režisera Danisa Tanovića koji je UNHCR-ov snimak srpskih leševa na putu zloupotrebio u filmu “Ničija zemlja”, prikazavši srpske kao muslimanske žrtve.

Komentari 0
Povezane vijesti
Auto-moto društvo „Rogatica“ i MUP Srpske sproveli akciju “Vozači, škola je za nas, oprez je za vas“ Auto-moto društvo „Rogatica“ i MUP Srpske sproveli akciju “Vozači, škola je za nas, oprez ...
Godišnjica stradanja radnika RTRS-a na Ozrenu Godišnjica stradanja radnika RTRS-a na Ozrenu
Sjećanje na Uloški ustanak Sjećanje na Uloški ustanak
Najčitanije
  • Pogledajte kako danas izgleda Crkva Hrista Spasitelja u Istanbulu koja je pretvorena u džamiju (FOTO/VIDEO)
    23h 23m
    23
  • Foča: Vozilo sletjelo u korito Drine, vozač teško povrijeđen
    23h 10m
    0
  • Trebević postaje centar medicinskog turizma
    17h 20m
    0
  • Vozaču borbenog vozila Vojske Srbije određen pritvor: U nesreći poginulo pet osoba, među kojima i troje djece
    23h 41m
    0
  • Promocija romana „Piši, dobri moj Nektarije“ Marijane Petronić 26. septembra u Istočnom Sarajevu
    3h 7m
    0