Обиљежено 29 година од злочина у Кукавицама

27.08.2021. 19:16
0
ИЗВОР: Катера

На данашњи дан, прије двадесет девет година, припадници тзв. Армије БиХ су у Кукавицама из засједе напали избјеглички конвој који се кретао из Горажда. Тромјесечни Милан Ђуровић био је најмлађа, а осамдесетогодишњи Сава Пљеваљчић најстарија жртва овог подмуклог напада у којем је смртно страдало двадесет шест, а рањено преко осамдесет жена, дјеце и стараца.

Уз присуство преживјелих, породица страдалих, делегација општина Ново Горажде и Рогатица и борачких организација, данас је код спомен-обиљежја страдалим у Кукавицама служен парастос, положени вијенци и запаљене свијеће.

- Код мене у аутобусу је погинуло четрнаесторо, а рањено је шездесет жена, дјеце и стараца. Никад се то заборавити не може - присјећа се возач аутобуса Ранко Иконић, који је и сам рањен у нападу.

Апелационо вијеће Суда БиХ у октобру 2018. године је осудило Мухамеда Шишића на 8, Тарика Шишића и Азиза Шушу на по 5, а Емира Драковца на 11 година затвора за убиства и рањавања српских цивила. Подсјећамо, поменути су раније били ослобођени оптужби, уз срамотно објашњење да су били у заблуди. Преживјели и чланови породица убијених разочарани су минималним казнама за овако страшан злочин.

Додатно ругање жртвама је и поступак режисера Даниса Тановића који је УНХЦР-ов снимак српских лешева на путу злоупотребио у филму “Ничија земља”, приказавши српске као муслиманске жртве.

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на катастрофалне поплаве које су погодиле Српску, Србију и ФБиХ Сјећање на катастрофалне поплаве које су погодиле Српску, Србију и ФБиХ
Сјећање на Миломира Јањића Зеку Сјећање на Миломира Јањића Зеку
Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    15h 22m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    15h 29m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    12h 11m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    6h 49m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    7h 21m
    0