Obilježeno 30 godina od ubistva sedam srpskih boraca u Mesićima

07.11.2023. 19:00
0
IZVOR: srna.rs

U Mesićima kod Rogatice danas je obilježeno 30 godina od stradanja sedam srpskih boraca koje su pripadnici takozvane Armije BiH na današnji dan mučki ubili iz zasjede na mostu u tom naselju, a za ovaj zločin do danas niko nije odgovarao.

Parastos kod spomen-obilježja, izgrađenog 2019. godine, služio je protojerej stavrofor Predrag Masal, a vijence su položili predstavnici opštine Rogatica i opštinskih boračkih organizacija iz Rogatice i Novog Goražda.

Predsjednik Boračke organizacije Rogatica Mišo Sokolović rekao je Srni da su pripadnici Vojske Republike Srpske ubijeni iz zasjede tako što su pripadnici muslimanske jedinice propustili dva traktora, a na treći su zapucali sa obližnjeg brda i povukli se.

Prema njegovim riječima, tog dana ubijeni su Marinko Stojanović rođen 1948. godine, Tomislav Pljevaljčić i Dragan Delić rođeni 1960. godine, Đorđo Mrakić rođen 1961, Radenko Ikonić rođen 1962. i Goran Obradović rođen 1967. godine, dok je Milorad Petković /1951/ preminuo sutradan od posljedica teškog ranjavanja.

Jedini preživjeli u ovom napadu Milan Mutlak /1964/ posjetio je danas mjesto stradanja u Mesićima, kod mosta na obali Prače.

"Sekunda me je dijelila od smrti jer sam bi teško ranjen i liječim se sve do danas", izjavio je Mutlak Srni.

On kaže da i danas nosi gelere i trpi posljedice ranjavanja u butnu kost, kuk i ruku, da su ga ranjenog našli saborci kada su došli na mjesto pogibije mladih srpskih boraca.

Mutlak se prisjeća da je, nakon što je na njih osuta paljba iz šume, samo tri i po metra prije skretanja s mosta, vidio šest-sedam pripadnika muslimanskih snaga kako se povlače i taj trenutak mu se i danas javlja u snovima.

Načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić rekao je da se opštinska Boračka organizacija i lokalna uprava tradicionalno sa porodicama poginulih posjećuju mjesto gdje im odaju dužnu poštu, prisustvuju parastosu i na ovaj način čuvaju sjećanje na stradale, te prenose tu obavezu na naredne generacije.

Brat ubijenog Đorđa, Milko Mrakić iz Rogatice, istakao je da sa svakim novim izlaskom na ovo mjesto ponovo proživljava dan kada je izgubio najmlađeg brata u porodici koja je imala sedmoro braće i sestara, navodeći da je u trenutku pogibije imao 30 godina.

Prema njegovim riječima, porodice poginulih dodatno boli činjenica da za ovaj zločin nad Srbima, kao i za mnoge druge na području opštine Rogatica, niko nije odgovarao.

Komentari 0
Povezane vijesti
U subotu parastos za 49 poginulih iz Fakovića U subotu parastos za 49 poginulih iz Fakovića
U nedjelju obilježavanje godišnjice svirepog ubistva 21 borca u mjestu Čakle U nedjelju obilježavanje godišnjice svirepog ubistva 21 borca u mjestu Čakle
Sjećanje na poginule i umrle borce Srpske garde Ilidža Sjećanje na poginule i umrle borce Srpske garde Ilidža
Najčitanije
  • Crkva Uspenja Presvete Bogorodice na Palama (FOTO)
    17h 53m
    0
  • Radenko Ivanović stekao zvanje doktora medicinskih nauka
    13h 30m
    9
  • Potvrđena optužnica zbog fizičkog napada i povređivanja majke
    9h 32m
    1
  • Ranjena roda primjećena u Palama: Djevojke joj pomogle i nazvale je Nada
    6h 7m
    1
  • Milena Dravić - voljena filmska i pozorišna diva
    17h 53m
    0