Obilježeno 80 godina od pokolja srpske djece u šumi Mašvina na Kordunu

24.07.2022. 14:39
1
IZVOR: srna.rs

U beogradskom naselju Busije danas je obilježeno 80 godina od pokolja srpske djece u šumi Mašvina na Kordunu koji su počinile ustaše između 18. i 21. jula 1942. godine, kao i stradanja Srba u selu Sadilovac na Kordunu.

Ustaše su na Kordunu tokom jula 1942. godine za samo 13 dana ubile više od hiljadu srpskih civila - žena, djece.

Parastos i komemoracija su održani u organizaciji Zavičajnog kluba Kordunaša iz Beograda, a svi prisutni su potpisali i inicijativu da, u znak sjećanja na nedužne srpske civilne žrtve, dvije ulice u Beogradu ponesu nazive - Ulica Dječijeg mašvinskog kola i Ulica sadilovačkih žrtava.

Dragan Miljković, član Upravnog odbora Zavičajnog kluba Kordunaša u Beogradu, rekao je Srni da je danas obilježeno 80 godina od strašnog zločina u Sadilovcu na Kordunu, koji je počinjen 31. jula, kao i zločina koji se desio između 18. i 21. jula 1942. godine u šumi Mašvina gdje su stradali Srbi iz sela južnog Korduna.

- Koliko god da su ovo mučne stvari, naša je dužnost kao potomaka mučenika koji su prošli kroz tako strašnu smrt, da bar osvetlimo to njihovo stradanje, da ne padnu u zaborav i da pokušamo da prenesemo našoj deci šta je prava istina da se ne bi desilo da za neku godinu čitamo stvari koje su potpuno izokrenute - rekao je Miljković.

Potpredsjednik Zavičajnog kluba Kordunaša Duško Dejanović rekao je Srni da su ustaše u Sadilovcu pobile 582 ljudi, dok je Mašvini u tri dana ubijeno 420 ljudi.

On je podsjetio i na strašno takozvano "Dječije mrtvo kolo" u Mašvini, kada su ustaše u šumi Mašvina na najstrašniji način ubile najmanje 20 djevojčica i dječaka, čija su gola tijela morbidno poredali u krug, dječake na djevojčice, kao da se drže za ručice.

Dejanović je napomenuo da su ustaše u crkvi u Sadilovcu ubili 463 ljudi, kao i 35 ljudi u kući seoskog starješine, a ostatak po kućama, livadama, putevima, odnosno ukupno 582.

Kometarišući posljednje "preoravanje" grobova srpskih žrtava u Hrvatskoj na Petrovoj gori, Dejanović je rekao da potiče iz tog kraja, te ukazao da to pokazuje čime se sve u Hrvatskoj služe pod izgovorom nekih "ekoloških čišćenja, a ustvari se tako na najmonstruozniji način rješavaju ostataka srpskih žrtava".

On smatra da država Srbija mora da preduzme glavni korak u očuvanju sjećanja na srpske žrtve i da se osudi genocid nad Srbima u Drugom svjetskom ratu.

Parastos je u Hramu Svetih Ćirila i Metodija u Busijama služio lokalni prota Mile Jokić, nakon čega je u Parohijskom domu održana komemoracija, na kojoj su učesnici govorili o ovim strašnim zločinima.

Na komemoraciji su govorili istraživači zločina na Kordunu Mile Bosnić, kao i publicista potomak žrtava Mirko Radaković, dok je glumac Dejan Stojaković čitao sjećanja i svjedočenja preživjelih.

Inicijator i pokretač obilježavanja 80 godina od stradanja srpskih civila na slunjskom dijelu Korduna, kao i parastosa i komemoracije je Zavičajni klub Kordunaša iz Beograda, u saradnji sa Udruženjem krajiških Srba "Prelo" iz Čikaga, Udruženjem Krajišnika iz Pančeva, Krajiškim privrednikom iz Beograda i Savezom Srba iz regiona iz Beograda.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Pero 24.07.2022. 16:05
    Biće vremena da vratimo ustašama sa kamatom, još nismo. A nismo ni zaboravili, niti oprostili.
Povezane vijesti
Osumnjičeni za ubistvo Danke na psihijatrijskom vještačenju u Beogradu Osumnjičeni za ubistvo Danke na psihijatrijskom vještačenju u Beogradu
Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    15h 57m
    1
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    18h 16m
    1
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    18h 43m
    0
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    21h 23m
    1
  • Pronađeno tijelo majke koja se sa djecom utopila u Bojani
    14h 4m
    0