Objavljena knjiga prof. dr Miše Kulića "Filozofija i neoliberalizam"

09.02.2021. 13:52
0
IZVOR: Katera

U izdanju Srpskog filozofskog društva objavljena je knjiga profesora dr Miše Kulića "Filozofija i neoliberalizam", odnosno studije o tendencijama ukidanja smisla nauke, obrazovanja i društva.

To je knjiga koja razmatra proces likvidacije kritičkog i slobodnog mišljenja filozofije i drugih društvenih i humanističkih nauka s kraja 20. i početka 21. vijeka kao posljedice neoliberalne apsolutizacije tržišta i profita.

Pitanja gubitka teorije i kritičkog smisla ideje uma, promjena ideje slobode u poslušnu ideju modernizacije, odnos globalizacije i svemoć narastajućeg tehnološkog, totalitarnog uma koji ugrožava samu prirodnu supstanciju opstanka čovjeka pripadaju naglašenim autorovim razmatranjima u ovoj knjizi.

Značajno mjesto u filozofskim razmatranjima Miše Kulića u knjizi "Filozofija i neoliberalizam" imaju i studije koje tematizuju neoliberalne, totalitarne tržišne pretpostavke bolonjske koncepcije univerziteta, koje autor vidi kao stvarno izvorište krize savremenog univerziteta i njegovog pretvaranja u poslušni servis kapitala.

U toj novoj slici svijeta univerzitet postaje, ne mjesto slobodne kreacije znanja, već mjesto u kojem treba da se kao u nekom biološkom inkubatoru rađaju poslušni i nemisleći pojedinci.

Ova globalna kolonijalna epistemologija u strukturi neoliberalnog bolonjskog univerziteta, kako ističe Kulić, snažno upozorava da se krećemo ka globalnom društvu potpune kontrole, kognitivnom kapitalizmu, digitalnoj kao navodno četvrtoj industrijskoj revoluciji, odnosno ka totalitarnom društvu znanja, u kojem će jedino znanje biti tehnološko i informatičko znanje.

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
Pobjednik tucijade u Palama Filip Ilić Pobjednik tucijade u Palama Filip Ilić
Osmogodišnja Irina sa Pala niže uspjehe u karateu Osmogodišnja Irina sa Pala niže uspjehe u karateu
Najčitanije
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    19h 7m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    8h 20m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    7h 51m
    1
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    8h 14m
    0
  • Pobjednik tucijade u Palama Filip Ilić
    23h 11m
    0