Објављена књига проф. др Мише Кулића "Филозофија и неолиберализам"

09.02.2021. 13:52
0
ИЗВОР: Катера

У издању Српског филозофског друштва објављена је књига професора др Мише Кулића "Филозофија и неолиберализам", односно студије о тенденцијама укидања смисла науке, образовања и друштва.

То је књига која разматра процес ликвидације критичког и слободног мишљења филозофије и других друштвених и хуманистичких наука с краја 20. и почетка 21. вијека као посљедице неолибералне апсолутизације тржишта и профита.

Питања губитка теорије и критичког смисла идеје ума, промјена идеје слободе у послушну идеју модернизације, однос глобализације и свемоћ нарастајућег технолошког, тоталитарног ума који угрожава саму природну супстанцију опстанка човјека припадају наглашеним ауторовим разматрањима у овој књизи.

Значајно мјесто у филозофским разматрањима Мише Кулића у књизи "Филозофија и неолиберализам" имају и студије које тематизују неолибералне, тоталитарне тржишне претпоставке болоњске концепције универзитета, које аутор види као стварно извориште кризе савременог универзитета и његовог претварања у послушни сервис капитала.

У тој новој слици свијета универзитет постаје, не мјесто слободне креације знања, већ мјесто у којем треба да се као у неком биолошком инкубатору рађају послушни и немислећи појединци.

Ова глобална колонијална епистемологија у структури неолибералног болоњског универзитета, како истиче Кулић, снажно упозорава да се крећемо ка глобалном друштву потпуне контроле, когнитивном капитализму, дигиталној као наводно четвртој индустријској револуцији, односно ка тоталитарном друштву знања, у којем ће једино знање бити технолошко и информатичко знање.

Коментари 0
Повезане вијести
Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО) Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
Прикупљено 55 доза крви у Палама Прикупљено 55 доза крви у Палама
Станишић прва, Ђоковић друга на Регионалном такмичењу из физикe Станишић прва, Ђоковић друга на Регионалном такмичењу из физикe
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    14h 1m
    5
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    22h 53m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    16h 44m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    11h 36m
    4
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    20h 29m
    0