Od danas nedjelja neradni dan u Istočnoj Ilidži

16.09.2024. 19:27
3
IZVOR: katera.news

Na današnjoj posebnoj sjednice Skupštine opštine Istočna Ilidža usvojena je odluka da nedjelja bude neradni dan u ovoj lokalnoj zajednici.

Na osnovu inicijative radnika, posebno u tržnim centrim, a po ugledu na druge lokalne zajednice, odlučeno je da u Istočnoj Ilidži nedjelja bude neradni dan, istakao je načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović i dodao da je ovo pobjeda „malih“, običnih ljudi.

- Od danas, odnosno, od stupanja na snagu odluke o radnom vremenu na području opštine Istočna Ilidža, nedjelja će biti neradni dan, a svi ostali dani u sedmici definisani u skladu sa radnim vremenom koji  je definisala Skupština opštine – naveo je Božović.

Prethodno je održana posebna sjednica na kojoj je donesena odluka da se fizičkim i pravnim licima na području ove lokalne zajednice uvede nulta stopa poreza na nepokretnosti.

On je naveo da će današnjom odlukom novom sazivu skupštine biti uskraćena mogućnost da u prvoj godini odredi kolika će biti poreska stopa, odnosno vrijednost nekretnina na području Istočne Ilidže.

Božović je naveo da će opština morati naći način da iz drugih izvora prikupi oko 700.000 KM, koliko je ubirano od poreza na nepokretnosti, te da su ta sredstva korištena za podršku pronatalitetnu politku, stipendije, stručno usavršavanja mladih, socijalnu politiku, ali i neke infrastrukturne projekte.

- Pojedini odbornici pokušavaju da se dodvore stanovnicima, ali nije vam prijatelj onaj ko vam je odredio manju stopu već onaj koji vam je odredio manju vrijednost nekretnine – rekao je Božović.

Prema njegovim riječima, u vremenu u kojem se viši nivoi vlasti maćehinski ponašaju i decentralizuju fiskalni sistem na neki, dovesti u pitanje ono što će trenutni, odnosno budući i načelnik opštine i skupštinski saziv raditi u 2025. godini.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Vladimir Ćosović, zajedno sa odbornicima, podržao je odluku  o neradnoj nedjelji, te da su predložili da kamatna stopa iznosi 0,10 za fizička i 0,05 odsto za pravna.

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave XV posebna sjednica Skupštine opštine Istočna Ilidža počela je intoniranjem himne “Bože pravde” i himne “Moja Republika”.

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Fatko 17.09.2024. 10:50
    @Patko
    Kupuj nekretnine u FBiH
  • Generic placeholder image
    Nataša 17.09.2024. 09:43
    Nedjelja neradni dan za sve prodajne objekte: kafice, kladionice, apoteke, pekare...hitna stanja se zbrinjavaju u Hitnoj, a sve što se kupuje može se kupiti u subotu ili ponedjeljak.
  • Generic placeholder image
    Ratko 16.09.2024. 23:18
    U federaciji nema poreza na nepokretnosti.
Povezane vijesti
Marinko Božović i Matija Bećković svečano otvorili Galeriju „Žarko Vidović“ (FOTO) Marinko Božović i Matija Bećković svečano otvorili Galeriju „Žarko Vidović“ (FOTO)
Božović: Prostor Galerije „Žarko Vidović“ jedinstven i nešto što je nedostajalo u Istočnom Sarajevu Božović: Prostor Galerije „Žarko Vidović“ jedinstven i nešto što je nedostajalo u Istočnom...
Istočna Ilidža: Za sufinansiranje troškova boravka djece u vrtićima 150 zahtjeva Istočna Ilidža: Za sufinansiranje troškova boravka djece u vrtićima 150 zahtjeva
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 57m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 48m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 35m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    9h 1m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 43m
    0