Од данас недјеља нерадни дан у Источној Илиџи

16.09.2024. 19:27
3
ИЗВОР: katera.news

На данашњој посебној сједнице Скупштине општине Источна Илиџа усвојена је одлука да недјеља буде нерадни дан у овој локалној заједници.

На основу иницијативе радника, посебно у тржним центрим, а по угледу на друге локалне заједнице, одлучено је да у Источној Илиџи недјеља буде нерадни дан, истакао је начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић и додао да је ово побједа „малих“, обичних људи.

- Од данас, односно, од ступања на снагу одлуке о радном времену на подручју општине Источна Илиџа, недјеља ће бити нерадни дан, а сви остали дани у седмици дефинисани у складу са радним временом који  је дефинисала Скупштина општине – навео је Божовић.

Претходно је одржана посебна сједница на којој је донесена одлука да се физичким и правним лицима на подручју ове локалне заједнице уведе нулта стопа пореза на непокретности.

Он је навео да ће данашњом одлуком новом сазиву скупштине бити ускраћена могућност да у првој години одреди колика ће бити пореска стопа, односно вриједност некретнина на подручју Источне Илиџе.

Божовић је навео да ће општина морати наћи начин да из других извора прикупи око 700.000 КМ, колико је убирано од пореза на непокретности, те да су та средства кориштена за подршку пронаталитетну политку, стипендије, стручно усавршавања младих, социјалну политику, али и неке инфраструктурне пројекте.

- Поједини одборници покушавају да се додворе становницима, али није вам пријатељ онај ко вам је одредио мању стопу већ онај који вам је одредио мању вриједност некретнине – рекао је Божовић.

Према његовим ријечима, у времену у којем се виши нивои власти маћехински понашају и децентрализују фискални систем на неки, довести у питање оно што ће тренутни, односно будући и начелник општине и скупштински сазив радити у 2025. години.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Владимир Ћосовић, заједно са одборницима, подржао је одлуку  о нерадној недјељи, те да су предложили да каматна стопа износи 0,10 за физичка и 0,05 одсто за правна.

Поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе XV посебна сједница Скупштине општине Источна Илиџа почела је интонирањем химне “Боже правде” и химне “Моја Република”.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Fatko 17.09.2024. 10:50
    @Patko
    Kupuj nekretnine u FBiH
  • Generic placeholder image
    Nataša 17.09.2024. 09:43
    Nedjelja neradni dan za sve prodajne objekte: kafice, kladionice, apoteke, pekare...hitna stanja se zbrinjavaju u Hitnoj, a sve što se kupuje može se kupiti u subotu ili ponedjeljak.
  • Generic placeholder image
    Ратко 16.09.2024. 23:18
    У федерацији нема пореза на непокретности.
Повезане вијести
Маринко Божовић и Матија Бећковић свечано отворили Галерију „Жарко Видовић“ (ФОТО) Маринко Божовић и Матија Бећковић свечано отворили Галерију „Жарко Видовић“ (ФОТО)
Божовић: Простор Галерије „Жарко Видовић“ јединствен и нешто што је недостајало у Источном Сарајеву Божовић: Простор Галерије „Жарко Видовић“ јединствен и нешто што је недостајало у Источном...
Источна Илиџа: За суфинансирање трошкова боравка дјеце у вртићима 150 захтјева Источна Илиџа: За суфинансирање трошкова боравка дјеце у вртићима 150 захтјева
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 31m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 22m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 9m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 35m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 17m
    0