Od januara skuplja članarina za penzionere

02.07.2022. 20:18
0
IZVOR: nezavisne.com

Umjesto tri KM, koliko su do sada izdvajali za članstvo u lokalnom udruženju, dobojske penzionere će od januara sljedeće godine to koštati četiri KM.

- Ja se nadam da će penzioneri razumjeti ovu odluku, da neće biti tu nekih problema. Ta jedna marka mislim da neće nikoga oštetiti, ali kada uzmemo korist koju ćemo imati od nje - mislim da ćemo svi biti zadovoljni na kraju - rekao je Rajko Gligorić, predsjednik Udruženja penzionera Doboj.

On je dodao da je to urađeno na osnovu odluke Skupštine Udruženja penzionera Republike Srpske, koja predviđa da sada najniži iznos članarine u Srpskoj bude tri marke.

- Mi smo sada u kategoriji te najniže članarine pa smo odlučili da ona ide na četiri marke, da bismo i mi mogli sada više izdvajati našim članovima. Znači, povećali bismo pogrebni trošak sa 400 na 500 maraka i imali mogućnost da svake godine obuhvatimo najmanje hiljadu penzionera jednokratnim novčanim pomoćima. Zatim, bilo bi tu za organizaciju raznih izleta, zabava, sve ono što se finansira iz te članarine - rekao je Gligorić.

Najniža penzija koja se isplaćuje penzionisanim Dobojlijama iznosi oko 240 KM.

- Takvih penzionera mi imamo u Doboju oko 3.000. Oni koji primaju do 350-400 maraka imamo oko 5.000, što znači da od blizu 11.000 penzionera, koliko ih ima u Doboju, oko polovine prima tu penziju: do 400-450 KM. Kada uzmete sada ovu situaciju, ovu inflaciju, krizu, to su zaista penzije sa kojima čovjek treba dobro da se zapita kako da preživi mjesec dana - naveo je Gligorić.

Nije nam nimalo lako u ovo vrijeme krize, kaže Rade Petrović, a na naše pitanje da li se nečeg odrekao od kada su krenula poskupljenja odgovara:

- Ne, samo sam umanjio, znači ako sam kupovao kilogram mesa, sada uzimam tri četvrtine kilograma, a tako i voće ili povrće. Gorivo uvijek uzimam za 30 maraka. Koliko god da bude gorivo - ja ga uzimam toliko i toliko vozim - priča Petrović, koji je penzioner 26 godina.

Nagli rast troškova života, smatra Ratko Trifunović, predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske, nameće potrebu da se razmišlja o novom povećanju primanja najstarijoj populaciji.

- Mi zasad nemamo ideju o procentu, ali sve zavisi od analize koju ćemo napraviti zajedno sa Fondom PIO i našom Vladom Republike Srpske i kako pokazuju parametri koje mi pratimo, naravno biće tako i urađeno - izjavio je Trifunović.

Komentari 0
Povezane vijesti
Žena poginula u direktnom sudaru kod Doboja Žena poginula u direktnom sudaru kod Doboja
Sedam penzionera u Srpskoj prima penziju veću od 3.000 KM Sedam penzionera u Srpskoj prima penziju veću od 3.000 KM
Trnovo: Do 8. maja prijave za banjsku rehabilitaciju Trnovo: Do 8. maja prijave za banjsku rehabilitaciju
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    11h 32m
    4
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    20h 24m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    14h 15m
    0
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    18h 0m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    9h 7m
    4