Од јануара скупља чланарина за пензионере

02.07.2022. 20:18
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Умјесто три КМ, колико су до сада издвајали за чланство у локалном удружењу, добојске пензионере ће од јануара сљедеће године то коштати четири КМ.

- Ја се надам да ће пензионери разумјети ову одлуку, да неће бити ту неких проблема. Та једна марка мислим да неће никога оштетити, али када узмемо корист коју ћемо имати од ње - мислим да ћемо сви бити задовољни на крају - рекао је Рајко Глигорић, предсједник Удружења пензионера Добој.

Он је додао да је то урађено на основу одлуке Скупштине Удружења пензионера Републике Српске, која предвиђа да сада најнижи износ чланарине у Српској буде три марке.

- Ми смо сада у категорији те најниже чланарине па смо одлучили да она иде на четири марке, да бисмо и ми могли сада више издвајати нашим члановима. Значи, повећали бисмо погребни трошак са 400 на 500 марака и имали могућност да сваке године обухватимо најмање хиљаду пензионера једнократним новчаним помоћима. Затим, било би ту за организацију разних излета, забава, све оно што се финансира из те чланарине - рекао је Глигорић.

Најнижа пензија која се исплаћује пензионисаним Добојлијама износи око 240 КМ.

- Таквих пензионера ми имамо у Добоју око 3.000. Они који примају до 350-400 марака имамо око 5.000, што значи да од близу 11.000 пензионера, колико их има у Добоју, око половине прима ту пензију: до 400-450 КМ. Када узмете сада ову ситуацију, ову инфлацију, кризу, то су заиста пензије са којима човјек треба добро да се запита како да преживи мјесец дана - навео је Глигорић.

Није нам нимало лако у ово вријеме кризе, каже Раде Петровић, а на наше питање да ли се нечег одрекао од када су кренула поскупљења одговара:

- Не, само сам умањио, значи ако сам куповао килограм меса, сада узимам три четвртине килограма, а тако и воће или поврће. Гориво увијек узимам за 30 марака. Колико год да буде гориво - ја га узимам толико и толико возим - прича Петровић, који је пензионер 26 година.

Нагли раст трошкова живота, сматра Ратко Трифуновић, предсједник Удружења пензионера Републике Српске, намеће потребу да се размишља о новом повећању примања најстаријој популацији.

- Ми засад немамо идеју о проценту, али све зависи од анализе коју ћемо направити заједно са Фондом ПИО и нашом Владом Републике Српске и како показују параметри које ми пратимо, наравно биће тако и урађено - изјавио је Трифуновић.

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на Бранислава Гарића трајаће вјечно Сјећање на Бранислава Гарића трајаће вјечно
Жена погинула у директном судару код Добоја Жена погинула у директном судару код Добоја
Седам пензионера у Српској прима пензију већу од 3.000 КМ Седам пензионера у Српској прима пензију већу од 3.000 КМ
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    5h 20m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    12h 26m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    10h 53m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    6h 35m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    12h 45m
    0