Odbornici iz Istočne Ilidže jednoglasni u cilju zaštite interesa opštine

19.10.2021. 12:00
0
IZVOR: Katera

Na Trećoj posebnoj sjednici Skupštine opštine Istočna Ilidža jednoglasno je izglasana odluka koje se tiče Odluke o utvrđivanju prestanka prava korištenja radi građenja,  vezano za odluku od 7. 12. 1996. godine.

Načelnik opštine Istočna Ilidža, Marinko Božović, pojasnio je da je 1996. godine Skupština opštine  Istočna Ilidža je na zahtjev povjereništva tadašnjeg grada Srpsko Sarajevo, dodijelila velike površine zemljišta određenim privrednim subjektima i fizičkim licima na teritoriji cijele opštine.

On je dodao da je tada na zahtjev MDP „Famosa“ dodijeljeno oko 80.000 metara kvadratnih zemljišta, koje se nalaze na lokalitetu Škrbino polje, kako bi radnici i stručni kadar ovog preduzeća sagradili stambene objekte i tako trajno ostali na području opštine Istočna Ilidža.

- Po  istom principu je dodjeljivano zemljište za izgradnju naselja Soko, Mladičkog polja i Pavlovca koje je kasnije kroz izgradnju objekata otplaćivano – rekao je Božović.

Božović je dodao da od 1996. do danas nije došlo do izgradnje stambenog kompleksa za radnike „Famosa“, a nije isplaćena ni nadoknada za ovo zemljište, te odbornici na ovaj način štite interese opštine.

Slika

Prema njegovim riječima, po zakonu o građavinskom zemljištu, zemljište koje deset godina nije privedeno krajnjoj namjeri, vraća se prethodnom vlasniku koji je to zemljište dodijelio.

- Za potrebe gradnje Olimpijskog naselja Dobrinja, prethodna država je izuzimala zemljište i vlasnicima plaćala nadoknadu po tadašnjim cijenama. Mi nemamo u evidenciji dokaze o tome da je to zemljište isplaćeno. Kada prethodni vlasnik pokrene proces vraćanja zemljišta jako često se dešava da se ono prepiše na prethodne vlasnike zbog nedostataka dokaza o isplati nadoknade.

Bez obzira što postoje izjave stanovnika koji su tu živjeli da je zemljište isplaćeno, vrlo često znamo biti oštećeni zbog nedostatka dokaza.

On je dodao da se sva evidencija vodila u Zavodu za izgradnju grada Sarajeva, poslije rata u Zavodu za izgradnju Kantona Sarajeva, te da je mnogo dokumenata izgorjelo ili više ne postoji, stoga opština Istočna Ilidža mora zaštititi svoje interese.

- Da bismo razvijali našu opštinu, posebno putnu infrastrukturu, koja će povezivati ulicu Kasindolskog bataljona i Gatačku ulicu, u spoju dvije opštine, naše i Istočno Novo Sarajevo, neophodno je pokretanje postupka i zaštita vlasništva ove imovine – rekao je Božović. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Film o doktoru Laziću – trajni podsjetnik na hirurga "napaćenog srpskog naroda" (FOTO) Film o doktoru Laziću – trajni podsjetnik na hirurga "napaćenog srpskog naroda" (FOTO)
Snimanje filma o doktoru Lazi u Istočnoj Ilidži Snimanje filma o doktoru Lazi u Istočnoj Ilidži
Sjećanje na napad 14. maja 1992. i junačke sinove Srpske Ilidže Sjećanje na napad 14. maja 1992. i junačke sinove Srpske Ilidže
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    15h 9m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    13h 11m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    12h 4m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    12h 9m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    11h 12m
    1