Одборници из Источне Илиџе једногласни у циљу заштите интереса општине

19.10.2021. 12:00
0
ИЗВОР: Катера

На Трећој посебној сједници Скупштине општине Источна Илиџа једногласно је изгласана одлука које се тиче Одлуке о утврђивању престанка права кориштења ради грађења,  везано за одлуку од 7. 12. 1996. године.

Начелник општине Источна Илиџа, Маринко Божовић, појаснио је да је 1996. године Скупштина општине  Источна Илиџа је на захтјев повјереништва тадашњег града Српско Сарајево, додијелила велике површине земљишта одређеним привредним субјектима и физичким лицима на територији цијеле општине.

Он је додао да је тада на захтјев МДП „Фамоса“ додијељено око 80.000 метара квадратних земљишта, које се налазе на локалитету Шкрбино поље, како би радници и стручни кадар овог предузећа саградили стамбене објекте и тако трајно остали на подручју општине Источна Илиџа.

- По  истом принципу је додјељивано земљиште за изградњу насеља Соко, Младичког поља и Павловца које је касније кроз изградњу објеката отплаћивано – рекао је Божовић.

Божовић је додао да од 1996. до данас није дошло до изградње стамбеног комплекса за раднике „Фамоса“, а није исплаћена ни надокнада за ово земљиште, те одборници на овај начин штите интересе општине.

Слика

Према његовим ријечима, по закону о грађавинском земљишту, земљиште које десет година није приведено крајњој намјери, враћа се претходном власнику који је то земљиште додијелио.

- За потребе градње Олимпијског насеља Добриња, претходна држава је изузимала земљиште и власницима плаћала надокнаду по тадашњим цијенама. Ми немамо у евиденцији доказе о томе да је то земљиште исплаћено. Када претходни власник покрене процес враћања земљишта јако често се дешава да се оно препише на претходне власнике због недостатака доказа о исплати надокнаде.

Без обзира што постоје изјаве становника који су ту живјели да је земљиште исплаћено, врло често знамо бити оштећени због недостатка доказа.

Он је додао да се сва евиденција водила у Заводу за изградњу града Сарајева, послије рата у Заводу за изградњу Кантона Сарајева, те да је много докумената изгорјело или више не постоји, стога општина Источна Илиџа мора заштитити своје интересе.

- Да бисмо развијали нашу општину, посебно путну инфраструктуру, која ће повезивати улицу Касиндолског батаљона и Гатачку улицу, у споју двије општине, наше и Источно Ново Сарајево, неопходно је покретање поступка и заштита власништва ове имовине – рекао је Божовић. 

Коментари 0
Повезане вијести
Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО) Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО)
Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО) Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО)
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    14h 20m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    15h 4m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    19h 9m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    19h 13m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    4h 40m
    0