Odigrane predstave "Zec i pas" i "Drvosječa i nebeska vila"

24.09.2024. 18:54
0
IZVOR: srna.rs

Pozorište lutaka iz Beograda "Pinokio" danas je odigralo predstavu "Zec i pas", a večeras su glumci Teatar "Ro ginare" iz Južne Koreje izveli predstavu pod nazivom "Drvosječa i nebeska vila", po motivima korejske narodne bajke.

Obje predstave izvedene su u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

Predstavu "Zec i pas" po tekstu Saše Eržena režirao je Silvan Omerzu, koji ističe da istina ima mnogo strana i da se u svakoj krije zanimljiva priča.

Predstava je zasnovana na prefinjenoj likovnosti i duhovitom tekstu i namijenjena je najmlađima, a postavljena je na minimalističkoj sceni sa drvenim lutkama i rekvizitima.

Ideja za priču "Zec i pas" nastala je iz jedne od najpoznatijih i najkraćih slovenačkih narodnih priča, kada pas juri zeca jer mu je ukrao cipele, ali ga do danas nije uhvatio.

U priči, zec i pas su komšije koji se neprestano prepiru, upoređuju i nadmeću jedan sa drugim. Zec priča priču i o tome zašto pas juri za njim, iz svog ugla, a njegova priča je potpuno drugačija od pseće.

Pas nosi patike, zec cipele. Zec voli šargarepu, pas voli kobasice. Jedan bolje čuje, drugi bolje miriše. Ali imaju i nešto zajedničko – oboje vole da trče, jure i igraju se. Između njihovih kuća raste drvo. Zec kaže da je njegovo, a pas tvrdi da je njegovo. Kada shvate da bi njihov pokušaj prisvajanja ili čak nasilne podele drveta bio poguban za mnoge životinje koje žive u sigurnom zaklonu debla i krošnje, shvataju da neke stvari u prirodi ne mogu biti posjedovane jer pripadaju svima.

- Na kraju, pas i zec imaju trku za drvo i tako saznajemo ko je zaista brži. Rezultat utakmice je iznenađujući – prijateljstvo neočekivano procvjeta ispod drveta. Tako dolazimo i do pouke ove priče, da stvari koje volimo - dijelimo sa našim prijateljima - poruka je reditelja Omerzua.

Predstava "Drvosječa i nebeska vila" zasnovana je na jednoj od najpoznatijih korejskih narodnih priča, i izvodi se sa jedinstvenim veštinama živahnog lutkarstva i uz tradicionalnu korejsku muziku.

Drvosječa i njegova majka žive na planini Geumgang. Drvosječa spasi jelena kojeg juri lovac, a jelen mu uzvrati time što mu otkrije način da se oženi vilom.

Po njegovom savjetu, drvosječa ukrade viline haljine, zbog čega ona ne može da se vrati u nebo. Nakon toga se vjenčaju i dobiju dvoje d‌jece. Iako je jelen savjetovao drvosječu da ne vraća viline haljine dok ne dobiju četvoro d‌jece, drvosječa joj vraća od‌jeću jer se ona mnogo uželjela neba.

Vila uzima svoje dvoje d‌jece, nosi ih u naručju i odleti nazad u nebo.

Jelen tada otkriva drvosječi način kako da i on ode na nebo i ponovo vidi svoju porodicu, ali drvosječa je zabrinut zbog svoje majke na zemlji i ne uspijeva da slijedi instrukcije.

On ostaje sam na zemlji, tužno gledajući u nebo, i na kraju, postaje pijetao koji uvek pjeva gledajući u nebo.

Teatar "Ro ginare" osnovan je 1997. godine sa namjerom da pokaže svoju jedinstvenost i istraži lutkarstvo kao umjetničku formu u kojoj kreativnost i izražajnost nemaju granica.

Njihova istraživanja su otvorila nove horizonte i grupa je postala jedna od najuticajnijih u Južnoj Koreji.

U okviru pratećeg programa 25. "Lut festa", glumica iz Estonije Sofija Bulanova održala je interaktivnu radionicu "Simka kreira i animira lutke od balona".

"Lut fest" finansijski podržavaju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture Republike Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova - Uprava za saradnju sa dijasporoom, Grad Istočno Sarajevo, Opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža i sponzori kompanija "Bambi" i Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo.

Medijski prijatelji Festivala su Radio-televizija Republike Srpske, Novinska agencija Republike Srpske SRNA, TV BN, TVIS, BHRT, kao i lokalni portali.

Komentari 0
Povezane vijesti
Uhapšena lica zbog krađe u Istočnoj Ilidži Uhapšena lica zbog krađe u Istočnoj Ilidži
U četvrtak u Palama retrospektiva filmova Miodraga Tarane U četvrtak u Palama retrospektiva filmova Miodraga Tarane
Pioniri Slavije sigurni protiv Romanije Pioniri Slavije sigurni protiv Romanije
Najčitanije
  • Uhapšena lica zbog krađe u Istočnoj Ilidži
    7h 23m
    0
  • Šta donosi nacrt izmjena Zakona o komunalnoj policiji Srpske?
    9h 46m
    1
  • Promocija romana „Piši, dobri moj Nektarije“ Marijane Petronić 26. septembra u Istočnom Sarajevu
    11h 9m
    0
  • Ristić vicešampionka Balkana, Gotovac i Bojanić bronzani
    23h 30m
    1
  • Pale: Na humanitarnoj večeri za Milana Madžgalja prikupljeno 10.000 KM
    5h 14m
    0