Одигране представе "Зец и пас" и "Дрвосјеча и небеска вила"

24.09.2024. 18:54
0
ИЗВОР: srna.rs

Позориште лутака из Београда "Пинокио" данас је одиграло представу "Зец и пас", а вечерас су глумци Театар "Ро гинаре" из Јужне Кореје извели представу под називом "Дрвосјеча и небеска вила", по мотивима корејске народне бајке.

Обје представе изведене су у сали Културног центра Источно Ново Сарајево.

Представу "Зец и пас" по тексту Саше Ержена режирао је Силван Омерзу, који истиче да истина има много страна и да се у свакој крије занимљива прича.

Представа је заснована на префињеној ликовности и духовитом тексту и намијењена је најмлађима, а постављена је на минималистичкој сцени са дрвеним луткама и реквизитима.

Идеја за причу "Зец и пас" настала је из једне од најпознатијих и најкраћих словеначких народних прича, када пас јури зеца јер му је украо ципеле, али га до данас није ухватио.

У причи, зец и пас су комшије који се непрестано препиру, упоређују и надмећу један са другим. Зец прича причу и о томе зашто пас јури за њим, из свог угла, а његова прича је потпуно другачија од псеће.

Пас носи патике, зец ципеле. Зец воли шаргарепу, пас воли кобасице. Један боље чује, други боље мирише. Али имају и нешто заједничко – обоје воле да трче, јуре и играју се. Између њихових кућа расте дрво. Зец каже да је његово, а пас тврди да је његово. Када схвате да би њихов покушај присвајања или чак насилне поделе дрвета био погубан за многе животиње које живе у сигурном заклону дебла и крошње, схватају да неке ствари у природи не могу бити посједоване јер припадају свима.

- На крају, пас и зец имају трку за дрво и тако сазнајемо ко је заиста бржи. Резултат утакмице је изненађујући – пријатељство неочекивано процвјета испод дрвета. Тако долазимо и до поуке ове приче, да ствари које волимо - дијелимо са нашим пријатељима - порука је редитеља Омерзуа.

Представа "Дрвосјеча и небеска вила" заснована је на једној од најпознатијих корејских народних прича, и изводи се са јединственим вештинама живахног луткарства и уз традиционалну корејску музику.

Дрвосјеча и његова мајка живе на планини Геумганг. Дрвосјеча спаси јелена којег јури ловац, а јелен му узврати тиме што му открије начин да се ожени вилом.

По његовом савјету, дрвосјеча украде вилине хаљине, због чега она не може да се врати у небо. Након тога се вјенчају и добију двоје д‌јеце. Иако је јелен савјетовао дрвосјечу да не враћа вилине хаљине док не добију четворо д‌јеце, дрвосјеча јој враћа од‌јећу јер се она много ужељела неба.

Вила узима своје двоје д‌јеце, носи их у наручју и одлети назад у небо.

Јелен тада открива дрвосјечи начин како да и он оде на небо и поново види своју породицу, али дрвосјеча је забринут због своје мајке на земљи и не успијева да слиједи инструкције.

Он остаје сам на земљи, тужно гледајући у небо, и на крају, постаје пијетао који увек пјева гледајући у небо.

Театар "Ро гинаре" основан је 1997. године са намјером да покаже своју јединственост и истражи луткарство као умјетничку форму у којој креативност и изражајност немају граница.

Њихова истраживања су отворила нове хоризонте и група је постала једна од најутицајнијих у Јужној Кореји.

У оквиру пратећег програма 25. "Лут феста", глумица из Естоније Софија Буланова одржала је интерактивну радионицу "Симка креира и анимира лутке од балона".

"Лут фест" финансијски подржавају Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство културе Републике Србије и Министарство спољних послова - Управа за сарадњу са дијаспороом, Град Источно Сарајево, Општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа и спонзори компанија "Бамби" и Туристичка организација града Источно Сарајево.

Медијски пријатељи Фестивала су Радио-телевизија Републике Српске, Новинска агенција Републике Српске СРНА, ТВ БН, ТВИС, БХРТ, као и локални портали.

Коментари 0
Повезане вијести
Ухапшена лица због крађе у Источној Илиџи Ухапшена лица због крађе у Источној Илиџи
У четвртак у Палама ретроспектива филмова Миодрага Таране У четвртак у Палама ретроспектива филмова Миодрага Таране
Пионири Славије сигурни против Романије Пионири Славије сигурни против Романије
Најчитаније
  • Ухапшена лица због крађе у Источној Илиџи
    7h 23m
    0
  • Шта доноси нацрт измјена Закона о комуналној полицији Српске?
    9h 46m
    1
  • Промоција романа „Пиши, добри мој Нектарије“ Маријане Петронић 26. септембра у Источном Сарајеву
    11h 9m
    0
  • Ристић вицешампионка Балкана, Готовац и Бојанић бронзани
    23h 30m
    1
  • Пале: На хуманитарној вечери за Милана Маџгаља прикупљено 10.000 КМ
    5h 14m
    0