Odluke o ograničenju kretanja i nošenja maski neustavne

22.12.2020. 17:03
0
IZVOR: nezavisne

Naredbe kriznih štabova i drugih segmenata vlasti o obaveznom nošenju zaštitnih maski i ograničenju kretanja neustavne su, zaključeno je na elektronskoj sjednici Ustavnog suda BiH održane danas.

Iz odluke koju su donijeli, ove odluke donesene su od strane uskih segmenata vlasti, a izostalo je aktivno učešće u donošenju i preispitivanju mjera. Iz ovog objašnjenja indirektno se može zaključiti da same po sebi mjere nisu neustavne, ali način donošenja i preispitivanja jeste. 

- Miješanje u osnovna ljudska prava i slobode garantovane Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda  u konkretnom slučaju prava na privatni život i na slobodu kretanja, koje je izvršeno naredbama uskih segmenata izvršne vlasti o obaveznom nošenju zaštitnih maski i o ograničenju kretanja, u konkretnom slučaju kriznih štabova ministarstava zdravstva, kada je izostalo aktivno učešće u donošenju i preispitivanju naređenih mjera od strane najviših organa zakonodavne i izvršne vlasti, predstavlja kršenje navedenih ljudskih prava i sloboda - istakli su u odluci sudije Ustavnog suda.

Komentari 0
Povezane vijesti
Od danas bez sudija iz Republike Srpske Od danas bez sudija iz Republike Srpske
Šta piše u Prijedlogu zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH Šta piše u Prijedlogu zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH
Kulić: Moramo svi reagovati radi opstanka Republike Srpske Kulić: Moramo svi reagovati radi opstanka Republike Srpske
Najčitanije
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    17h 29m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    18h 40m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    20h 6m
    0
  • Drama u Madridu: Nadal izgubio živce, svađao se sa sudijom (VIDEO)
    20h 11m
    0
  • Sara Ćirković šampionka Evrope: Presrećna sam i preponosna
    19h 39m
    0