Odražan sastanak Centra ženskih prava u Istočnoj Ilidži

20.03.2024. 19:38
5
IZVOR: katera.news

U Kompleksu „Istočnik“ – restoran Kula u Istočnoj Ilidži danas je održan sastanak, upoznavanje i informisanje institucija u sistemu zaštite od nasilja, socijalne i zdravstvene zaštite i drugih aktera u lokalnoj zajednici, o konceptu Mreže 4P - mreže pružanja podrške u pristupu pravdi i socijalnim uslugama u lokalnoj zajednici.

Nekoliko aktivnih žena, različitih primarnih profesija sa područja grada Istočno Sarajevo su članice ove mreže - Daniela Četković, diplomirana ekonomistkinja, sudska asistentica u Opšinskom sudu Sarajevo, Bosiljka Dunjić, magistar socijalnog rada, zaposlena u Centru za mentalno zdravlje Istočno Sarajevo, Roksanda Mičić, profesorica i prevodilac engleskog jezika, predsjednica Udruženja građana „Probudi se“ Istočno Sarajevo, Tijana Gavrić Mičić, magistar tehničkih nauka, članica upravnog odbora Udruženja građana „Probudi se“ Istočno Sarajevo i Veselinka Pavlović, zaposlena u Srednjoj školi Pale.

- Potaknute izmjenama i dopunama oba entitetska Zakona o zaštiti od nasilja u porodici kojima je institut lice/osoba od povjerenja uveden kao mehanizam podrške žrtvama nasilja u porodici, odlučile smo se na pokretanje programa obuke za pomagačice iz cijele BiH, koje mogu biti značajan resurs u svojim lokalnim zajednicama, biti lice od povjerenja za žene koje doživljavaju nasilje i trebaju pomoć i zaštitu - navele su članice Mreže 4P.

Na sastanku je razgovarano o primjeni instituta ”lice od povjerenja“ – dobrobit za žene žrtve nasilja i institucije u sistemu zaštite, za lakši i brži pristup informacijama i pravima, te podrška tokom komunikacije sa institucijama u sistemu zaštite.

Takođe, razgovarano je i o programu obuke pomagačica iz cijele BiH koje čine Mrežu pružanja podrške 4P i koje mogu biti lica od povjerenja – potencijalne nove obuke za pomagačice.

Mreža 4P okuplja 85 obučenih, osnaženih pomagačica prisutnih u lokalnim zajednicama širom BiH i na usluzi su ženama sa iskustvom nasilja i u riziku od nasilja. Pomagačice im mogu pomoći da na adekvatan način realiziraju svoja prava ili dođu do pouzdanih, korisnih i tačnih informacija o statusu određenog problema, te da se osjećaju podržano i dodatno osnaženo.

Dunjićeva je navela da aktivnosti i djelovanje u pružanju podrške ženama predstavljaju jedinstven vid podrške na nivou lokalne zajednice kojim se postiže dvostruki učinak.

- Za žene to je prilagođen, lakši, brži pristup informacijama i pravima, podršku prilikom komuniciranja sa institucijama u sistemu zaštite, kao i osnaživanje za efektivno uključivanje u sudski postupak - navela je ona.

Za institucije u lancu sistema zaštite, dodala je, to je prevazilaženje problema u praksi, najčešće uzrokovanih neinformiranošću i neukošću žena žrtava/preživjelih nasilja.

Komentari 5
 • Generic placeholder image
  Miljan Ćurić 22.03.2024. 20:53
  Da im damo podršku/vlast da dokažu da neće i ne mogu ništa napravati. Osudiće nasilje pojedinca, što podržavam, ali ono institucionalno nikada. Drage dame , ne štiti se žena preko stranih ambasada koje nose zlo. Zaštitite vi žene koje trunu na brentama, koje krvnički rade u pekarama, i padaju u bandak. Progovorite za njih. Da im se barem skrati radno vrijeme,ili smanji obim posla , poveća naknada. Ili ste tu da pružite podršku urušavanju porodice, spominjući femicid i rodnu ideologiju?
 • Generic placeholder image
  Koroman 21.03.2024. 21:09
  Molim vas ko je gospođa na slici druga sa desne strane?
  Posvađao sam se sa ženom radi identiteta spomenute pa ko možete pomoći duboko zahvaljujem.
 • Generic placeholder image
  Čitalac 21.03.2024. 16:49
  Lijepo je što pišete srpskom ćirilicom ali nije dobro da srpski jezik skrnavite ovim jezikom tzv. "rodne ravnopravnosti", koristeći izraze kao što su: "ekonomistkinja", " asistentica", "pomagačica".

  Bilo bi lijepo da povedete računa o poštovanju našeg srpskog jezika, kao važnog kulturnog dobra koje imamo. Mnogi bi bili sretni da imaju svoj jezik kao što Srbi imaju. S obzirom na to da se bavite novinarstvom, javnom riječi, dobronamjerno preporučujem da razmislite o ovome.
 • Generic placeholder image
  Citalac 20.03.2024. 21:17
  Svaka čast na angažmanu.
 • Generic placeholder image
  Citalac 20.03.2024. 21:14
  Super tako treba biti osoba dauputi zrtvu gdje treba
Povezane vijesti
Opština Istočna Ilidža finansijski podržava odlazak djece u školu u prirodi Opština Istočna Ilidža finansijski podržava odlazak djece u školu u prirodi
U nedjelju parastos za dr Miodraga Lazića – četiri godine od smrti čuvenog dr Laze U nedjelju parastos za dr Miodraga Lazića – četiri godine od smrti čuvenog dr Laze
U akciji dobrovoljnog davanja krvi oko 130 maturanata U akciji dobrovoljnog davanja krvi oko 130 maturanata
Najčitanije
 • Tijela žene i djeteta pronađena u koritu rijeke Miljacke
  19h 50m
  0
 • Identifikovani žena i dijete pronađeni u koritu Miljacke
  13h 28m
  0
 • Izgorio pomoćni objekat u Bulozima
  20h 4m
  0
 • Godišnjica ubistva srpskih dječaka u Hadžićima; Srđan (12) i Staša (13) ubijeni dok su se igrali
  19h 55m
  2
 • Ekološka katastrofa u Krupačkim stijenama: Spalionica guma “Greta“ ponovo gorjela (FOTO)
  8h 54m
  6