Odražan sastanak Centra ženskih prava u Istočnoj Ilidži

20.03.2024. 19:38
5
IZVOR: katera.news

U Kompleksu „Istočnik“ – restoran Kula u Istočnoj Ilidži danas je održan sastanak, upoznavanje i informisanje institucija u sistemu zaštite od nasilja, socijalne i zdravstvene zaštite i drugih aktera u lokalnoj zajednici, o konceptu Mreže 4P - mreže pružanja podrške u pristupu pravdi i socijalnim uslugama u lokalnoj zajednici.

Nekoliko aktivnih žena, različitih primarnih profesija sa područja grada Istočno Sarajevo su članice ove mreže - Daniela Četković, diplomirana ekonomistkinja, sudska asistentica u Opšinskom sudu Sarajevo, Bosiljka Dunjić, magistar socijalnog rada, zaposlena u Centru za mentalno zdravlje Istočno Sarajevo, Roksanda Mičić, profesorica i prevodilac engleskog jezika, predsjednica Udruženja građana „Probudi se“ Istočno Sarajevo, Tijana Gavrić Mičić, magistar tehničkih nauka, članica upravnog odbora Udruženja građana „Probudi se“ Istočno Sarajevo i Veselinka Pavlović, zaposlena u Srednjoj školi Pale.

- Potaknute izmjenama i dopunama oba entitetska Zakona o zaštiti od nasilja u porodici kojima je institut lice/osoba od povjerenja uveden kao mehanizam podrške žrtvama nasilja u porodici, odlučile smo se na pokretanje programa obuke za pomagačice iz cijele BiH, koje mogu biti značajan resurs u svojim lokalnim zajednicama, biti lice od povjerenja za žene koje doživljavaju nasilje i trebaju pomoć i zaštitu - navele su članice Mreže 4P.

Na sastanku je razgovarano o primjeni instituta ”lice od povjerenja“ – dobrobit za žene žrtve nasilja i institucije u sistemu zaštite, za lakši i brži pristup informacijama i pravima, te podrška tokom komunikacije sa institucijama u sistemu zaštite.

Takođe, razgovarano je i o programu obuke pomagačica iz cijele BiH koje čine Mrežu pružanja podrške 4P i koje mogu biti lica od povjerenja – potencijalne nove obuke za pomagačice.

Mreža 4P okuplja 85 obučenih, osnaženih pomagačica prisutnih u lokalnim zajednicama širom BiH i na usluzi su ženama sa iskustvom nasilja i u riziku od nasilja. Pomagačice im mogu pomoći da na adekvatan način realiziraju svoja prava ili dođu do pouzdanih, korisnih i tačnih informacija o statusu određenog problema, te da se osjećaju podržano i dodatno osnaženo.

Dunjićeva je navela da aktivnosti i djelovanje u pružanju podrške ženama predstavljaju jedinstven vid podrške na nivou lokalne zajednice kojim se postiže dvostruki učinak.

- Za žene to je prilagođen, lakši, brži pristup informacijama i pravima, podršku prilikom komuniciranja sa institucijama u sistemu zaštite, kao i osnaživanje za efektivno uključivanje u sudski postupak - navela je ona.

Za institucije u lancu sistema zaštite, dodala je, to je prevazilaženje problema u praksi, najčešće uzrokovanih neinformiranošću i neukošću žena žrtava/preživjelih nasilja.

Komentari 5
  • Generic placeholder image
    Miljan Ćurić 22.03.2024. 20:53
    Da im damo podršku/vlast da dokažu da neće i ne mogu ništa napravati. Osudiće nasilje pojedinca, što podržavam, ali ono institucionalno nikada. Drage dame , ne štiti se žena preko stranih ambasada koje nose zlo. Zaštitite vi žene koje trunu na brentama, koje krvnički rade u pekarama, i padaju u bandak. Progovorite za njih. Da im se barem skrati radno vrijeme,ili smanji obim posla , poveća naknada. Ili ste tu da pružite podršku urušavanju porodice, spominjući femicid i rodnu ideologiju?
  • Generic placeholder image
    Koroman 21.03.2024. 21:09
    Molim vas ko je gospođa na slici druga sa desne strane?
    Posvađao sam se sa ženom radi identiteta spomenute pa ko možete pomoći duboko zahvaljujem.
  • Generic placeholder image
    Čitalac 21.03.2024. 16:49
    Lijepo je što pišete srpskom ćirilicom ali nije dobro da srpski jezik skrnavite ovim jezikom tzv. "rodne ravnopravnosti", koristeći izraze kao što su: "ekonomistkinja", " asistentica", "pomagačica".

    Bilo bi lijepo da povedete računa o poštovanju našeg srpskog jezika, kao važnog kulturnog dobra koje imamo. Mnogi bi bili sretni da imaju svoj jezik kao što Srbi imaju. S obzirom na to da se bavite novinarstvom, javnom riječi, dobronamjerno preporučujem da razmislite o ovome.
  • Generic placeholder image
    Citalac 20.03.2024. 21:17
    Svaka čast na angažmanu.
  • Generic placeholder image
    Citalac 20.03.2024. 21:14
    Super tako treba biti osoba dauputi zrtvu gdje treba
Povezane vijesti
Lice iz Istočne Ilidže uhapšeno zbog posjedovanja opojne droge Lice iz Istočne Ilidže uhapšeno zbog posjedovanja opojne droge
Nemanja Močević novi potpredsjednik Skupštine opštine Istočna Ilidža Nemanja Močević novi potpredsjednik Skupštine opštine Istočna Ilidža
Smjena radikala u Skupštini opštine Istočna Ilidža Smjena radikala u Skupštini opštine Istočna Ilidža
Najčitanije
  • Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša
    10h 55m
    3
  • Zemljotres u BiH
    12h 30m
    0
  • Dan kada je ubijen Karađorđe – otac moderne srpske države
    20h 54m
    0
  • Vatrogasci iz Han Pijeska spasili muškarca palog sa litice u provaliju
    19h 51m
    0
  • Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe!
    14h 34m
    9