Održan koncert kulturno-umjetničkih društava iz Istočne Ilidže i Niša

21.07.2021. 22:32
0
IZVOR: SRNA

U okviru projekta Opštinske boračke organizacije "Ilidžanski borac" i Udruženja penzionisanih pripadnika Vojske i vojnih veterana Srbije, na šetalištu "Dr Miodrag Lazić" večeras je održan koncert kulturno-umjetničkih društava /KUD/ iz Istočne Ilidže i Niša radi upoznavanja i zbližavanja djece iz Srbije i Republike Srpske.

Publici u Istočnoj Ilidži su se predstavila kulturno-umjetnička društva "Abrašević" iz Niša, "Boško Vujadin" i "Bratstvo" iz Istočne Ilidže, Etno-grupa "Crven cvijet", guslar Đorđe Nikolić, a veče je stihovima dodatno uveličao pjesnik Saša Nikolić.

Bojan Ignjatović iz KUDa "Abrašević" iz Niša izrazio je zadovoljstvo što se prvi put predstavljaju publici u Istočnom Sarajevu.

- Prelijepo su nas primili, a predstavili smo naše igre - prvi splet iz niškog kraja, vlaške igre i igre iz Vladičinog Hana - rekao je Ignjatović.

On je dodao da će večerašnji koncert predstavlja početak saradnje sa školama i kulturno-umjetničkim društvima u Istočnom Sarajevu, što je i poenta projekta "Neka se herojstva naših očeva nikada ne zaborave".

Predsjednik KUD-a "Bratstvo" Biljana Ristić izrazila je zadovoljstvo što su uspostavili saradnju sa KUD "Abrašević" iz Niša i dodala da kultura nema granica i da se tradicija srpskog naroda mora širiti.

Ona je rekla da su se članovi ovog društva prije samo nekoliko časova vratili sa Međunarodnog festivala kulturno-umjetničkih društava Ohrid, na kojem su učestvovala 22 KUD-a.

- Uvijek ističem da smo mi u Istočnom Sarajevu jako dobri domaćini i svaki put kad otpočnemo saradnju, prijatelji nam se žele vratiti i učestvovati na zajedničkim manifestacijama - dodala je ona.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije "Ilidžanski borac" Goran Šehovac i predsjednik Skupštine Udruženja penzionisanih pripadnika Vojske i vojnih veterana Srbije Svetomir Uskoković, koji su i organizatori večerašnjeg koncerta, ukazali su da je sa današnjim danom započela i manifestacija "4. avgust - Da se ne zaboravi" kojom se obilježava odbrana Vojkovića, Grlice i Krupca u proteklom ratu.

- Ponosan sam što su nam došla naša braća iz Srbije, djeca iz Niša. Gosti su obišli i spomenik u krugu Osnovne škole "Sveti Sava" posvećen ubijenoj djeci tokom proteklog rata. Bili su i u našoj kapeli u Vojkovićima. Cilj nam je da se ta djeca iz Srbije spoje sa našom ovdje i da obiđu stratišta i da im obezbijedimo istorijske časove da ne slušaju kako smo nekakvi zločinci nego da znaju da smo branili svoje - rekao je Šehovac.

Uskoković je izrazio zadovoljstvo što je u sklopu projekta "Neka se herojstva naših očeva nikada ne zaborave" organizovan koncert sa KUD-om "Abrašević" iz Niša i zahvalio "Ilidžanskom borcu" i vlastima u opštini Istočna Ilidža i gradu Istočno Sarajevo na toplom prijemu.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović izrazio je zadovoljstvo saradnjom koju su uspostavili Opštinska boračka organizacija "Ilidžanski borac" i Udruženje veterana iz Niša, koje je rezultiralo večerašnjim zajednički koncertom KUDa "Abrašević" sa društvima iz Istočne Ilidže.

- Već 8. avgusta će delegacija opštine Istična Ilidža biti u Nišu kao gosti opštine Pantelej i Udruženja veterana, tako da ćemo nastaviti saradnju, a dodatna simbolika večerašnjeg koncerata jeste što se održava na šetalištu "Dr Miodrag Lazić", čovjeka koji je dao veliki doprinos za opstanak srpske Ilidže i svojim angažmanom spasio mnoge živote - dodao je načelnik Božović.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Katera

Komentari 0
Povezane vijesti
Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
Božović: Kroz poslovne zone, u Istočnu Ilidžu dovedeni privredni subjekti Božović: Kroz poslovne zone, u Istočnu Ilidžu dovedeni privredni subjekti
Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    16h 26m
    5
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    19h 9m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    14h 1m
    6
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    22h 54m
    0
  • Božović: Kroz poslovne zone, u Istočnu Ilidžu dovedeni privredni subjekti
    20h 55m
    0