Održan pomen za žrtve Jasenovca

23.04.2023. 11:12
1
IZVOR: srna.rs

Na platou Spomen-području Donja Gradina održan je molitveni pomen srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama mučki ubijenim u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora.

Pomen srpskim žrtvama služio je Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, a potom su upućene jevrejska i romska molitva.

Pomenu su prisustvovali predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministri u vladama Srpske i Srbije.

Prisutni su i narodni poslanici, predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama, diplomatskog kora, poslanici u skupštinama Crne Gore i Sjeverne Makedonije, potomci žrtava, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, preživjeli jasenovački logoraši.

Na grobljnom polju "Topole" u Spomen-području Donja Gradina položeni su vijenci za više od 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja i 127.000 antifašista koji su mučki ubijeni u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora.

 

Svi učesnici obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini nose na reverima značku sa "Topolom užasa" koja je simbol jasenovačkog stradanja.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 djece.

Sistem logora smrti Nezavisne Države Hrvatske obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina je bila najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Tamo neko 23.04.2023. 20:10
    Nikada zaboraviti niti oprostiti!! Sa njima uvijek biti na oprezu da nam se ne bi ponovilo stravicno stradanje iz drugog svjetskog rata kao i iz devedesetih godina proslog vijeka.
Povezane vijesti
Pjesma koja spaja Sarajevo i Jasenovac Pjesma koja spaja Sarajevo i Jasenovac
Dan sjećanja na žrtve genocida u NDH-a Dan sjećanja na žrtve genocida u NDH-a
"Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    23h 49m
    1
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    21h 48m
    1
  • Partizan mijenja ime!
    14h 30m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    19h 3m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    16h 37m
    2