Одржан помен за жртве Јасеновца

23.04.2023. 11:12
1
ИЗВОР: srna.rs

На платоу Спомен-подручју Доња Градина одржан је молитвени помен српским, јеврејским и ромским жртвама мучки убијеним у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора.

Помен српским жртвама служио је Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем, а потом су упућене јеврејска и ромска молитва.

Помену су присуствовали предсједници Републике Српске Милорад Додик и Србије Александар Вучић, српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, министри у владама Српске и Србије.

Присутни су и народни посланици, представници Републике Српске у заједничким институцијама, дипломатског кора, посланици у скупштинама Црне Горе и Сјеверне Македоније, потомци жртава, невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, преживјели јасеновачки логораши.

На гробљном пољу "Тополе" у Спомен-подручју Доња Градина положени су вијенци за више од 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја и 127.000 антифашиста који су мучки убијени у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора.

 

Сви учесници обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у Независној Држави Хрватској /НДХ/ у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини носе на реверима значку са "Тополом ужаса" која је симбол јасеновачког страдања.

Према подацима Спомен-подручја Доња Градина, у злогласном логору Јасеновац током Другог свјетског рата страдало је 700.000 жртава усташког злочина, међу којима је живот изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је страдало 20.000 дјеце.

Систем логора смрти Независне Државе Хрватске обухватао је око 80 логора, а Доња Градина је била највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Tamo neko 23.04.2023. 20:10
    Nikada zaboraviti niti oprostiti!! Sa njima uvijek biti na oprezu da nam se ne bi ponovilo stravicno stradanje iz drugog svjetskog rata kao i iz devedesetih godina proslog vijeka.
Повезане вијести
На данашњи дан прије 79 година ослобођен Јасеновац На данашњи дан прије 79 година ослобођен Јасеновац
Од пробоја јасеновачких заточеника прошло је 79 година Од пробоја јасеновачких заточеника прошло је 79 година
Преминула бака Драга - јасеновачка логорашица Преминула бака Драга - јасеновачка логорашица
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    8h 55m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    7h 39m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    23h 52m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    20h 6m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    2h 24m
    0