Održan skup „Srbija nade“ u Beogradu

26.05.2023. 20:40
0
IZVOR: glassrpske.com/RTRS

Himnom "Bože pravde" večeras nešto poslije 19.00 časova počeo je skup "Srbija nade" ispred Doma Narodne skupštine, a okupljenima se obratio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Plato ispred Narodne skupštine bio je ispunjen građanima koji su stigli iz svih krajeva Srbije.

Građani koji su okupljeni i u Pionirskom parku i okolnim ulicama nosili su brojne zastave Srbije i transparente kojima pružaju podršku predsjedniku Aleksandru Vučiću i sa natpisima odakle dolaze. Na bini na kojoj se održavao program istaknut je veliki bilbord "Srbija nade".

Još tokom prepodnevnih časova u Beograd su stigli građani iz Novog Sada, Niša, Paraćina, Prijepolja, Pančeva, Vranja, Kragujevca, Opova, Aleksinca, Novog Bečeja, kao i sa Kosova i Metohije.

Skupu su prisustvovali i ministri u Vladi Srbije Siniša Mali, Goran Vesić, Maja Gojković, Jelena Tanasković, Nikola Selaković i drugi.

Prva se okupljenima na skupu „Srbija nade“ obratila Mina Mijailović, majka djeteta koje se bori sa retkom bolešću.

Navela je da su institucije pomogle da ostvari prava za svoje dijete.

- Svaki naš uloženi trud, prvenstveno nas kao roditelja, vodi nas ka uspehu. Ako želimo da idemo napred, moramo da verujemo u sebe, našu decu i našu Srbiju. Da budemo ujedinjeni za njihovu budućnost. Ponosna sam što danas šaljemo sliku zajedništva, sloge i podrške. Naša deca su naš motiv da porušimo sve statitstike i pobedimo svaki životni izazov. Nismo sami, Srbija je uz nas - poručila je Mijailovićeva.

Sljedeći se obratio glumac Lazar Ristovski, koji je rekao da nije Srbija samo Beograd.

- Jedino rešenje je katarza, za ove sukobe. Jedna katarza je zagrljaj, da ujedinjeni i srećni idemo napred. Druga katarza je da padne krv na ulicama, i gde gori Skupština. Posle te katarze Srbija se vraća sto godina unazad. Zato budimo pametni - rekao je čuveni glumac.

On je dodao da drugačije mišljenje ne znači sukob, nego dijalog.

- Zato sada, kada smo jači, prvi pružimo ruku pomirenja. Čujem da se sutra neće blokirati Gazela. Zar to nije dobra vest. Eto, ruka pomirenja sa druge strane je pružena. Ukidaju se rijalitiji. I to je pomak, to su dobri vesnici za Srbiju. Budimo pametni, nemojte da prolivamo bratsku krv, dovoljno smo krvarili - rekao je Ristovski.

Glumac je naveo da svojim kolegama glumcima toleriše drugačije mišljenje, a da oni njemu ne.

Ivica Dačić je pozdravio sve prisutne, i rekao je da prije 30 godina nije mogao da pretpostavi da će govoriti na skupu posvećenom borbi protiv nasilja.

- Nema tog čoveka kog nije pogodila tragedija. Ubistvo dece, u Mladenovcu, nasilje nad ženama.  Nije prošlo ni 40 dana, minut ćutanja je malo da tragedija stane. Zato je veoma važno da pokažemo saosećanje prema žrtvama, i da saučestvujemo u bolu. I da podržimo ono što je Vučić rekao - Da se više nikada ne ponovi nasilje u Srbiji - rekao je Dačić.

Predsjednik SPS kaže da uvijek pokažemo najbolje osobine kada je teško.

- 500 godina smo bili pod Turcima. Strašno smo stradali u Prvom i Drugom svetskom ratu. Devedesetih smo imali građanski rat, otimanje Kosova i Metohije, bombardovanje. Ubijanje male Milice bombama, pad jednog sistema, i postavljanje drugog marionetskog - dodaje on.

Dačić ističe da smo najbolji narod kada je teško, i koliko god da nam je teško, i koliko god da nas budu rušili, svi su na nama lomili zube.

- Nemamo nameru da nestanemo, nego da opstanemo. I da ostanemo pod jednom šljivom, i taj jedan Srbin će se boriti sa neprijateljima. Danas ste čuli da Kurti silom hoće da zauzme srpske opštine - rekao je Dačić, što je prekinuto negodovanjem.

- Kosovo i Metohija je naša zemlja, čija je svaka stopa krvlju zalivena - dodao je on.

Milan Knežević, jedan od lidera koalicije „Za budućnost Crne Gore“, poručio je da želi da prenese svima pozdrave iz bratske Crne Gore.

- Mada više nisam siguran da se ona tako zove, već da su joj dali ime Ambasadoristan. Nažalost, junačkom Crnom Gorom, sada upravljaju ambasadori i ambasadorke, jer smo im pripali u dio kada je pročitan testament pokojnog Pantelije Topalovića. I kao u svakom Ambasadoristanu su nam poručili ambasadori da nema potrebe da nosimo svoje glave i da mislimo njima, jer će oni to činiti umjesto nas. I dovoljno je kada oni odu na spavanje, da svi ugasimo svjetla, a kada ustanu da pristavimo džezvu - rekao je Knežević.

Istakao je da upravo u Crnoj Gori postoje „časni Srbi i Crnogorci koji nikada neće priznati lažnu državu Kosovo“.

Samo snažna i jaka Srbija može da izađe na kraj sa problemima rekao je na skupu „Srbija nade“ predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Beskrajno vam hvala što ste u ovolikom broju došli, što vas kiša nije otejrala odavde, koliko ste uporni i spremni da se borite za normalnu i poristojnu Srbiju. Molim vas da svi spustite zastave i transparente, da pognemo glave i da minutom ćutanja odamo poštu svim stradalima u ova dva jeziva masakra – poručio je Vučić građanima.

Istakao je da su jedinstvo i zajedništvo potrebniji nego ikada.

– Želio sam da govorim na drugačiji način, a imam i nekoliko vijesti. Danas vidimo da su predstavnici Kvinte ćutali, na ove događaje na sjeveru Kosmeta. Ne mogu da opišem poštovanje koje osjećam zbog vaše istrajanosti da budete ovdje – istakao je Vučić.

Vučić je rekao da mu se čini da su prištinske vlasti,  namjerno čekale da veliki broj muškaraca dođe večeras u Beograd, da napadnu i zauzmu zgrade opštine u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, dok su zemlje Kvinte ćutale.

Poslije skupa „Srbija nade“ održaće se sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost povodom najnovijih dešavanja na Kosovu i Metohije, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Govorićemo šta će biti na KiM, a plašim se mnogo toga lošeg jer znam sa kime imamo posla - rekao je Vučić na skupu ispred Narodne skupštine.

On je ocijenio da su prištinske vlasti namjerno čekale ovaj dan kada je značajan broj muškaraca sa sjevera KiM došao u Beograd da bi, kako je rekao, napali na opštinske zgrade i u Zubinom Potoku, Leposaviću, Zvečanu.

Sutra će neko drugi preuzeti SNS, od Vidovdana formiranje Pokreta za državu

Vučić je na skupu „Srbija nade“ najavio da će od sutra neko drugi voditi SNS, kao i da će od Vidovdana početi formiranje Pokreta za narod i državu, čiji će stožer biti SNS.

- Ovo je poslednje veče u kome vam se obraćam kao predsednik SNS, sutra će neko drugi preuzeti moju, vašu, našu SNS, čiji ću član ostati i verni i odani član biti. Ali ću od sutra biti predsednik svih građana Srbije, a ne predsednik političke partije - rekao je Vučić.

Kako je rekao, divni ljudi će od sutra preuzeti rukovođenje SNS.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta
Nacistička Njemačka prije 83 godine bombardovala Beograd Nacistička Njemačka prije 83 godine bombardovala Beograd
Koji je najskuplji, a koji najjeftiniji automobil na Sajmu u Beogradu Koji je najskuplji, a koji najjeftiniji automobil na Sajmu u Beogradu
Najčitanije
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    4h 44m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    22h 49m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    18h 58m
    0
  • Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina
    22h 37m
    4
  • Snijeg ponovo zabijelio BiH
    17h 5m
    0